На събора на Копринка никой от представителите на Русия не спомена за шпионския скандал

678

Част от българските русофили обаче втвърдиха тона

Нито един от представителите на Русия не си позволи да спомене за т.нар. шпионски скандал по време на събора на русофилите край Копринка в събота. В приветствията от трибуната и в изпратените обръщения от посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и председателя на Комитета по международните работи на съвета на Руската федерация Константин Сачов имаше послания, съобразени с мотото на тазгодишния събор „Европа е по-силна с Русия“. Имаше анонси за антируска риторика и фалшифициране на историческата истина, но основните пожелания бяха за мир, благополучие и положителни емоции. За пръв път на Копринка присъства и депутатът от Руската дума Николай Земцов, инициатор и организатор на „Безсмъртния полк“. В краткото си изявление към хилядите русофили той акцентира на символите, обединяващи българи и руси – Самарското знаме, защитата на Шипка по време на Руско-турската война, в която до българските опълченци са се били и загинали войните от Орловския пехотен полк, чиито наследници Земцов представлява в руския парламент.

За разлика от нагледния пример на дипломация от страна на руските представители случилото се през последната седмица у нас показва, че дипломацията не вирее особено на родна почва, въпреки че на българското правителство му предстои да подпише с Русия един изключително важен газов договор.

Тон на антидипломатичността дадоха спецпрокуратурата и полицията с ареста на 8 представители на НД „Русофили“, извършен точно на 9 септември – деня, в който част от българската общност празнува и пет дни преди традиционния русофилски събор на Копринка. Ден след арестите от трибуната на Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров увери, че: „Това не е атака срещу движение „Русофили“. Обвиняемият (б.р. Николай Малинов) е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение“ (б.р. цитатът е дословен).

Някои от съборяните се бяха окичили със стикери „Аз съм русофил, арестувайте ме!

Явно обаче това обяснение на Цацаров не бе стигнало до адресантите, защото по време на събора край Копринка част от участниците си бяха залепили на блузите хартиени бележки „Аз съм русофил, арестувайте ме!“. Оказа се, че бележките са раздадени от представители на Движение на русофили „Петко войвода“, които на метри от сцената бяха разпънали шатра, в която събираха подписка в защита на обвинения в шпионаж и пуснат срещу 50 000 лв. парична гаранция Николай Малинов.

Минути преди да започне официалното откриване на събора, пък представители на друго русофилско движение „Приятели на Русия и православния свят“, които понесоха към трибуната хоругви и православен кръст, осветени в Атон, бяха изгонени от полицията, по думите им, по разпореждане на Николай Малинов. Обидени от случилото се, същия ден те пуснаха на фейсбук страницата си банер с посланието: Днес е Кръстовден, на събора на русофилите на яз. „Копринка“ Николай Малинов разпореди да прогонят хората с православни хоругви“.

Под претекст да не се радикализира съборът, хоругвите, донесени от „Приятели на Русия и православния свят“, бяха отстранени от полицаи минути преди официалната част

По време на речта си Малинов обясни, че техните съратници са „били помолени да напуснат“, защото се канели да искат оставки, да правят митинги и да се занимават с партийно-политическо строителство по думите му. „Други искаха Копринка да отиде в София и да искаме оставки. Аз и ръководството – тези мои 15 съратника, които бяхме арестувани, се противопоставихме на тази линия. Защото това са провокации. Провокации на тези наши врагове, които не обичат България и искат вместо България да бъде участник в една свободна конкуренция на култури, да се антагонизира, да се поляризира, резултат от което ще бъде поляризирането и втвърдяването на позицията на Русия и тези няколкогодишни усилия, които ние полагаме за подобряване на обстановката и отношенията, за да се стигне до реализация на „Турски поток“, за да се стигне до реализация на „Белене“, щяха да бъдат анулирани и унищожени“, заяви още Малинов.

За разлика от председателя на НД „Русофили“ някои редови участници определиха като провокация залепените бележки на дрехите „Аз съм русофил, арестувайте ме!“ и опитите за изостряне на тона по време на традиционния събор, събрал от различни краища на страната българи, учили и работили в Русия.

Сред дошлите да поздравят множеството бяха още четирима народни представители от ГЕРБ, трима от БСП и един от „Атака“, както и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е зам.-председател на НД „Русофили“ и съорганизатор на събора.

Поздрав до участниците беше изпратен от президента Румен Радев и от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Сред участниците в многочасовата културна програма бяха легендарният естраден певец Христо Кидиков, казанлъшката група „Грамофон“, чийто концерт беше подарък от Община Казанлък и казанлъшко дружество „Русофили“, старозагорският изпълнител на популярни руски песни Борислав Недев и много други. Безспорно шпионският скандал отклони вниманието на медиите от него, а не към културните прояви, но песните, изпети заедно, и кръшното българско хоро, продължило близо час пред трибуната, доказаха, че всичко е преходно, а приятелството и дружбата остават.

(СН)