Наш политик пак се опитва да говори от името на ЕК

326
В телевизионната си изява новият председател на Комисията по енергетика в НС Валентин Николов не само предвеща прекратяване на договорите с двете американски централи, но и тотално зачеркна комплекс "Марица изток" като основен енергиен източник в бъдеще

От Брюксел опровергаха председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов: Няма решение, че договорите с американските ТЕЦ са държавна помощ и трябва да бъдат прекратени

Европейската комисия (ЕК) не е взела решение по питането от страна на определени среди в България дали дългосрочните договори с двете американски централи – ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, представляват непозволена държавна помощ и това налага тяхното прекратяване в кратки срокове. Това се казва в отговора на ЕК, изпратен до 3е-news във връзка с тяхно запитване: приключила ли е проверката на ЕК по съвместимостта на договорите с европейското законодателство и ако е приключила, какво е конкретното становище на Брюксел по въпроса. И изпращала ли е ЕК официално решението си по казуса с американските ТЕЦ на българските власти.

Поводът е подновената атака срещу двата най-модерни и екологични ТЕЦ-а в комплекса „Марица изток“, в България и на Балканите от новия шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. Няколко дни преди Великден той обяви в ефира на национална телевизия, че в близко време договорите за двете американски централи в „Марица изток“ ще бъдат прекратени и има решение за това от Европейската комисия.

Николов дори съобщи и начините, по които това ще стане. По думите му единият от вариантите е договорите да бъдат прекратени едностранно и да се върви към арбитраж, а другият – да се споразумеят двете страни.

„Не мисля, че ще се стигне до арбитражен съд, но дори и това да стане, държавата вече е натрупала достатъчно опит и ще можем да защитим нашите интереси“, заяви Николов.

Отговорът на Европейската комисия обаче въобще не кореспондира с казаното от Валентин Николов. „Комисията е получила няколко оплаквания относно предполагаемото предоставяне на държавна помощ за две електрически централи (Марица 1 и Марица 3). Понастоящем Комисията оценява тези оплаквания. Комисията е в контакт с българските власти“, се казва в отговора на ЕК, който е изпратен до 3е-news от GIULIA ASTUTI, Press Officer for Competition.

В същия отговор е добавено, че ЕК не е взела официално решение за това дали въпросните мерки представляват държавна помощ по смисъла на правилата на ЕС.

Да се представя желаното за действително е предпочитан похват сред голяма част от българските политици. В случая обаче става въпрос за доста грубо изопачаване на истината и заблуда на българското общество – прави се опит да се прикрие зад несъществуващо решение на ЕК намерението на определени бизнес среди и техните лобисти да бъдат прогонени от страната ни най-големите международни инвеститори в енергетиката. Нарочените за „лоши“ и „скъпи“ американски централи произвеждат над 30% от електроенергията в страната, използвайки за производството на тока единствената българска енергийна суровина – въглищата от Източномаришкия басейн, които гарантират енергийната независимост на родината ни, покриват със студения си резерв пиковете в потреблението през студените месеци и спасяват от срив електроенергийната система на страната. А цената на тока на американските ТЕЦ е в пъти по-евтин от този на повечето ВЕИ инсталации, по-евтин е и от електроенергията от други термични централи в страната, за които обаче никой български политик не говори.

Истината е, че преговори с американските централи се водят от доста време и те са склонни да преминат към пазарен модел, но сделката да бъде равнопоставена и да не води до загуби при никоя от страните – нито за държавата, нито за инвеститорите. Освен това дългосрочните им договори са сключени след преговори с международни банки, които са финансирали инвестицията при условията и гаранциите на тези договори, които също имат думата при преговорите за предсрочното им прекратяване. От двата ТЕЦ-а отдавна сочат, че трябва да се промени сегашната практика за заплащане на разполагаемост (т.нар. студен резерв), струващ на държавата много пари и предвид решението на Европейския парламент от 26 март т.г. Показателна в това отношение е зимата на 2017 г., когато на ТЕЦ „Бобов дол“ и Марица 3 им „замръзнаха въглищата“ и не включиха резервните мощности, но не върнаха получените милиони. А американските ТЕЦ, както и държавната „Марица изток 2“ работиха нонстоп на пълна мощност, за да спасят енергийната система от срив. От двете американски централи са категорични, че трябва да бъде въведена европейската практика за търговия с капацитети, което гарантира пазарен подход при осигуряването на необходимите мощности. Това би било и първа стъпка към излизането им на пазара на ел. енергия. Следващите могат да се договорят на принципа на взаимната изгода.

Но вместо това периодично се организират атаки срещу американските ТЕЦ-ове и се лансира тезата, че договорите трябва да бъдат прекратени силово и едностранно от страна на българската държава. Да се върви в тази посока е опасно, защото следва съд и плащане на огромни неустойки от държавата, т.е. от българските данъкоплатци. Лансираната версия от новия председател на енергийната комисия в НС Валентин Николов, че България има опит в арбитражните дела е повече от несъстоятелна, защото българските данъкоплатци помнят какво се случи с поръчаните реактори за АЕЦ „Белене“.

Още по-несъстоятелна е версията му, че „в бъдеще основните енергийни източници ще бъдат възобновяеми, ядрени и газови“.

А комплекс „Марица изток“, неразделна част от който са двете американски централи и който има запаси от единствената енергийна българска суровина за още 50 години? Него – Комплекса, Валентин Николов погреба ли го, или в телевизионната си изява преди Великден говореше от позицията на ядреното лоби, към което принадлежи в качеството си на бивш изп. директор на АЕЦ „Козлодуй“, чийто пост вероятно е заел по линия на партийната си принадлежност, но не и заради образованието си. Тя, ядрената енергетика, също не влиза в сметките на еколозите, които понастоящем диктуват енергийната политиката на ЕК. Но пък за пореден път станахме свидетели на изказване на високопоставен нашeнец, който се опита да говори от името на ЕК – без допирни точки с нейната политика и в ущърб на единствения дългосрочен гарант за енергийната сигурност на България – комплекс „Марица изток“.

(СН)

Б.Р. В материала е използвана информация на 3е-news.