Наш дипломат вдига скандал на българка в Гърция заради… Златния век

188
Тениската на Татяна Киликчиева, която е възмутила българския дипломатически служител в Солун

Живееща от 20 години в Гърция казанлъчанка е отнесла скандал от представител на родната дипломация заради облечена от нея тениска с картата на България от времето на Симеон Велики.

За случката от 16 март разказва в писмо, разпространено чрез Фейсбук, Татяна Киликчиева, която е женена за грък, семейството живее в Солун и има 5-годишна дъщеричка с двойно, българско и гръцко гражданство.

Татяна и дъщеря й са участвали в акция за залесяване, организирана от областната администрация в Солун и тамошното българско консулство.

Българката е носела тениска с карта-щампа „България на три морета“, което възмутило роден дипломат и той недвусмислено поискал Киликчиева да смени облеклото си, за да не стане повод за скандал.

Авторката на писмото разказва: „Отивам на мероприятието, намирам една малка българска група, след известно време идва и представител на Българското консулство, всичко е наред – снимки и прочие. Започва първа копка, изкачат разни репортери с фотоапарати, камери и т.н. Аз и още една българска майка заедно с децата взимаме 3 – 4 дръвчета разсадки и с децата почваме да садим. Всичко е наред, децата са щастливи. Докато не се налага да се изкопае една дупка. Хващам лопатата и готово, но за съжаление това е последното дърво в този парцел, струпват се съответно всички почти около дупката, гърци и българи, общо може би 30 – 35 човека.

И тогава започва проблемът. Бидейки наблизо, виждат моята тениска „България на три морета“ – географска карта от 927 година (между другото всичко като текст на щампата е на български език) и в този момент ставам персона нон грата. Идват гърци и искат да ми снимат с телефоните тениската, българите почти всички са на безопасно разстояние от мен. След минута-две почти цялото смесено съсловие се отдалечава с одумване и строги, пренебрежителни, даже бих казала свирепи погледи.

Оставам с две други български майки и децата, търся вода да си измия ръцете, а на среща ми представител на Българското консулство. Много ядосан се приближава до мен и ми казва: „Отиди да си смениш тениската, защото предизвикваш международен скандал“. А аз нямам думи, не знам какво да кажа и питам: „Защо?“.

Отговор от страна на г-н Л.: „Какво си я облякла тази тениска със Санстефанска България и предизвикваш гърците?“. Гледам си тениската и мисля – България на три морета- 927 година при Цар Симеон! Добре до тук, после превъртам учебника по история в главата ми и замръзвам – 1878 година, нещо не разбирам. Отговарям му: „Това е глупаво, това е Златният век и е 927 год.“, а отговорът от въпросния господин: „Толкова и знаеш какво си облякла, разстройваш гърците, сега пак ще вземат да пуснат някое оплакване“ – обръща се, тръгва и ме оставя без думи…“.

Писмото на казанлъчанката предизвика буря от възмущения в социалните мрежи, мнозина поискаха наказание и дори отзоваване на дипломата. От МВнР към момента няма реакция.

Христо ХРИСТОВ