Наши учени се върнаха с уникални снимки от Аржентина

154
Доц. Алексей Стоев и Пенка Мъглова на снимачната площадка край аржентинското градче Кинес на 2 юли т.г.

2 минути и 18 секунди е продължило тазгодишното пълно слънчево затъмнение в Кинес

С 50 уникални кадъра на пълното слънчево затъмнение, наблюдавано на 2 юли от Аржентина, се завърнаха българските учени доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Мъглова, които бяха част от международен екип, изпълняващ серия от задачи, свързани със случващото се при това рядко астрономическо събитие.

Старозагорските изследователи, които имат зад гърба си девет пълни слънчеви затъмнения, наблюдавани от САЩ, Русия, Австралия, Китай и на други екзотични места по света, са разположили базовия си лагер сред пампасите край малкото аржентинско градче Кинес. Стигането до него е било съпроводено с множество перипетии, включително с убождане на Стоев от отровния трън на растението чичикато, но и с участие в тържество по повод 147-годишнината от създаването на градската библиотека.

Слънчевата корона при пълното слънчево затъмнение

Пълното слънчево затъмнение е започнало в 17 часа и 41 минути местно време и е продължило точно 2 минути и 18 секунди. По същото време температурата на въздуха в района паднала рязко от 23.4 градуса по Целзий на 14.8 градуса.

Нашенците извадили абсолютен късмет за разлика от руските си колеги, над чиято площадка точно тогава се появили облаци и се наложило по спешност да местят апаратурата си.

Доц. Стоев, който доскоро беше председател на Българския туристически съюз, обясни, че изборът на площадката е станал след близо половингодишни наблюдения върху метеорологическите прогнози за тази територия на Аржентина. Прецизността им позволила да бъдат „на точното място в точното време“ и дори да си „запазят“ няколко секунди за удоволствието да наблюдават… звезди посред бял ден. На фона на изглеждащото почти апокалиптично закриване на слънчевия диск от Луната на небосвода изгрели Венера и Меркурий, разказва представителят на родния Институт за космически изследвания и технологии и Старозагорската астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“.

Диамантеният пръстен

Прихванатите с дългофокусния обектив „Сигма“ и специални тесноивични филтри кадри ще допринесат за разрешаване на няколко „казуса“, включително и за формирането на т.нар. слънчев вятър, който влияе силно върху климатичните промени на Земята.

По същото време в Аржентина е имало и други български учени, но те са използвали площадка в близост до международната обсерватория „Ла Сила“, където достъпът е струвал по 300 евро и присъствието е било повече туристическо.

В международния проект участват българският Институт за космически изследвания и технологии при БАН, руският Физически институт „Лебедев“, парижкият Институт по астрофизика и Институтът по астрономия и геофизика в Хелуан, Египет.

Христо ДИМИТРОВ