Наследница на дворцов фотограф представя книга в Казанлък тази вечер

99
Снимката на Мина е на Иван Карастоянов, на Лора - на Димитър Карастоянов

Професор Анна Топалджикова, правнучка на Иван Карастоянов, дворцовият фотограф на цар Фердинанд, ще представи този петък в Казанлък книгата си „Отлитащото време. Лъч светлина през обектива. Фотографската фамилия Карастоянови“. Домакин и инициатор на събитието е Музеят на фотографията в града. Изследването бе публикувано в началото на тази година от издателство „Изток – Запад“. Книгата е забележителен разказ за събитията в България от началото на Възраждането и първите десетилетия на новата ни държавност, съхранени за поколенията от снимките на известната самоковска фамилия Карастоянови, положила началото на българската фотография в лицето на нейния родоначалник Анастас Карастоянов, синовете му Иван и Димитър и техните наследници.

Историята на популярните потрети на Левски, Караджата, Ильо Войвода, Панайот Хитов, Каравелов, Ангел Кънчев и още десетки родни революционери, снимани в Белград от кралския фотограф – българина Анастас Карастоянов, разкрива в книгата си проф. Топалджикова, запазила личните си спомени от домашните разкази на своите предци. Неизвестни факти около заснемането на още стотици личности от историята на българската политика, изкуство и култура са споделени за пръв път в изданието, което авторката ще представи на 14 септември в Музея на фотографията. Публиката ще чуе нейния разказ от първо лице и ще види уникалните фотографии, съхранили за поколенията образите на Яворовите Мина и Лора, Кръга „Мисъл“, Мара Белчева, Петко и Пенчо Славейкови, Екатерина Каравелова, Алеко Константинов, ужасяващия кадър на смъртния одър на убития премиер Стефан Стамболов, първия български разузнавателен полет по време на Балканската война, откриването на Народния театър, сватбата на цар Борис Трети и др. Близо столетие фамилията Карастоянови запечатва българската история във фотографии, които сега се пазят в различни културни институти у нас и във фондовете на Държавния архив.

На Левски и Легията в Белград – на Анастас Карастоянов

Авторката проф. Анна Топалджикова е преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ – София.Тя е специалист по „История на българския театър“, води и лекции по „Драматургия на съвременния театър“. Член е на Сдружението на театроведите към САБ, на Международната организация на театралните критици, председател е на Театрално сдружение „Антракт“ и е част от редколегията на театралното списание Homo Ludens.

Освен че издава книги в областта на историята и теорията на театъра, проф. Топалджикова пише театрална драматургия, поставяна на сцената на Народен театър „Иван Вазов“, театър „Възраждане“, театър „Сълза и смях“. Носител е на награди „Икар“ за критически текст на Съюза на артистите в България (1982, 2000, 2015).

Нейната книга за Карастоянови се определя от специалистите като необичайно увлекателно четиво на границите между историческото изследване и мемоарния разказ, в което са събрани пластовете на времето през прочита на личния опит и близките връзки с най-значимата българска фотографска фамилия, пуснала корени в Самоков още преди Освобождението.

Представянето на „Отлитащото време. Фотографската фамилия Карастоянови“ е с начало 18 часа на 14 септември.

(СН)