Народният представител Маноил Манев: Действията на президента са политическо самоубийство

92
Народният представител от ГЕРБ Маноил Манев

– Г-н Манев, в неделя президентът Румен Радев наложи вето на Закона за мерките при извънредно положение. Действията на държавния глава предизвикаха острата реакция на правителството и в частност на министър-председателя Бойко Борисов. Очаквахте ли подобна развръзка след близо 13 часа дебатиране по текстовете в пленарна зала в петък?

– Ако разглеждахме ветото на президента повърхностно, без да знаем всъщност, че той самият е знаел и е бил информиран за всеки един текст от законопроекта, може би щяхме да се заблудим, че това негово действие е нормално. Аз лично не смятах, че това е някаква много лоша шега. Дълго вярвах, че това е лоша шега, но ветото е факт. От политическа гледна точка действието на Румен Радев е политическо самоубийство. В момент, в който една нация се нуждае от обединение и по Конституция ти се водиш обединител на нацията, президентът излезе и наруга правителството, наруга парламента, опитвайки се да се представи в една положителна светлина. Това, пак казвам, в извънредна и кризисна ситуация е най-малкото проява на много лош политически вкус. Да, може да има текстове, които да не му харесват, но има начин всеки особен момент да бъде усъвършенстван. Целта на всички законодателни промени, които максимално бързо приемаме в момента, е да реагираме адекватно и да се справим с тази пандемия. Аз винаги съм следвал един принцип и той се доказа и днес, а именно – „не се доверявай на данайците“. Когато БСП ти предложи нещо, ти се съгласиш и го приемеш, а след това техният президент наложи вето на същия този текст, започвам да се убеждавам в смисъла на посочената максима.

– Т.е. ГЕРБ се подведе от искането на БСП за регулиране на цените? Тук трябва да споменем, че в неделя дори министърът на финансите Владислав Горанов изрази несъгласие с въпросния текст от Закона за мерките при извънредно положение.

– Смея да твърдя, че този текст беше условие, което БСП поставиха. Има и дух понякога на компромис – да кажеш, че в този момент може и да са прави, може да има някаква логика, сега е времето да мислим единно, да нямаме политически претенции. После обаче президентът на червените, който със сигурност е знаел какво готви Корнелия Нинова, излиза и налага вето. Това не стои добре. По отношение на ветото – освен политически има и чисто прагматичен момент. От този закон зависят много важни неща като сроковете за данъчното приключване на фирми, при други няма възможност за отлагане. Такъв е случаят със срока за разрешително на оръжия. Ако ние не ги удължим, то техните притежатели автоматично стават престъпници. От друга страна, ако сега не отложим на счетоводителите сроковете за финансово приключване на годината, то при тях ще се струпат хора и фирми, които трябва да подадат такива отчети. Тук вече са детайлите, които много лесно могат да бъдат пропуснати.

– Кое беше прагматичното политическо действие, г-н Манев?

– Според мене най-мъдрото и разумно действие бе президентът Румен Радев да пусне закона и да поиска ние да променим неточностите още през следващата седмица. Нямаше да има никакъв проблем още тази седмица да свършим това. Да не говорим, че премиерът е в непрестанен контакт с държавния глава и всякакви такива разминавания можеха да се изчистят за три дена. Какъв беше проблемът? Вместо това видяхме една безсмислена политическа акция. Да, законът щеше да действа, но за два дни щяхме да сменим проблемните текстове, но всички останали срокове и отлагания щяха да са в сила. За съжаление, в основата на действията на Румен Радев стои опита за извличане на политически дивидент. Ако нямаше друга възможност, ако не бяха разговаряли премиер и президент преди това, ако на фона на този закон не стояха животът и здравето на хората, тогава бих бил съгласен, че може да има друга логика. В момента обаче станахме свидетели на едно политическо самоубийство и някаква форма на наполеоновщина.

– Остана ли място за диалог между президент и премиер?

– Отговор на този въпрос трябва да бъде даден от Румен Радев. Парламентът си свърши работата.

– Г-н Манев, в рамките на 15 дни у нас са констатирани 190 случая на заразени с коронавирус. Дават ли резултат мерките, които държавата взима?

– Не бих си позволил да правя оценка на работата на Щаба и правителството. Техните действия са видни. Аз искам да благодаря на всички, които са на първата линия. Наред с медицинските лица искам да поздравя всички служители на МВР и пожарната, които са денонощно на поста си. Срещат недоволството на гражданите, но продължават да се грижат за нас и да изпълняват своите задължения, които неимоверно нараснаха в създалата се ситуация.

– Има ли думи, с които бихме могли да укротим недоволството на част от хората, които не са съгласни с всички рестриктивни действия?

– Тежко и страшно звучат думите, които трябва да използваме при такава голяма заплаха. Не можеш да теглиш нищо срещу живота и здравето на нацията и отделните хора. Нищо не можеш да сложиш срещу това на везната. Ние свикнахме да живеем свободно и дори безпардонно, заради което е трудно да приемеш настоящото положение, но ако нещо се случи с един твой близък, позицията би била друга. Радващото е, че огромна част от обществото си дават ясна сметка за смисъла на мерките и силата на заплахата, която стои пред нас. Дано да се справим с това бедствие.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ