Направиха първа копка на газовата връзка Комотини-Стара Загора

47

Със символична първа копка и полагане на подписи върху част от тръба, министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Алексис Ципрас днес дадоха началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, предаде dariknews.

„На приказки се наслушахме през годините за интерконектори, за диверсификация. Е, ние поработихме тихичко и днес започваме“, каза по време на официалната церемония Бойко Борисов.

„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

На церемонията присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Йоргос Статакис, министърът на финансите Владислав Горанов, вицепремиерът Томислав Дончев, кметовете на седемте общини в областта.

Изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България има за цел да осигури диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и региона. Като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Газовата връзка между България и Гърция ще е с дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора. Техническият капацитет ще бъде от 3 до 5 млрд. куб.м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.