Направиха първи копки за съхранението на могилата „Оструша“ и нова велоалея по мегапроекта „Светът на траките“

43
Кметът на Казанлък Галина Стоянова пожела могилата "Оструша" да стане уникален обект, който да бъде видян от целия свят

С официални ритуали „Първа копка“ вчера Община Казанлък символично даде началото на два важни строителни обекта от мащабния проект „Светът на траките“: изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже вече съществуващата между градовете Казанлък и Крън с новия туристически комплекс, и строителни, и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша“. Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал“, който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи.

„Дано „Оструша“ стане наистина уникален обект, който да видят хората от цял свят. За мен лично това е най-красивата гробница в Долината на тракийските царе, но някак си беше останала в сянка спрямо останалите гробници, които са представени по подобаващ начин за световното културно наследство, което представляват“, пожела кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя покани до себе си кмета на град Шипка Василка Панайотова: „Защото тя ще бъде човекът, който ще работи с фирмата-изпълнител, така, както направи с прекрасно изпълнените могили „Хелвеция“ и „Грифони“. Същият е изпълнителят на гробница „Оструша“, отбеляза Стоянова.

С благословия към строителните екипи започна водосветът за успех на начинанието, отслужен от казанлъшки свещеници

Кметът на община Казанлък припомни, че за реализирането на тези проекти е извървян много дълъг път. „Тези проекти са замисляни много време. Те са много добре обмисляни като свързаност на цялата културна инфраструктура и представянето й пред света в община Казанлък. Трябваше ни много време да ги обмислим, да ги опишем, да кандидатстваме, да ги направим факт като днес“, посочи Галина Стоянова.

Наред с изграждането на велоалея, като алтернативен транспортен достъп до новия туристически комплекс и дейностите по съхраняване на тракийска гробница „Оструша“, предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките“, за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градове на стойност 1 921 935.00 лв. Общата стойност е 8 657 364 лв., като 5 725 115 лв. са европейско финансиране, а 1 010 314 лв. – национално съфинансиране.

Освен кметовете от община Казанлък гости на ритуала бяха областният управител Гергана Микова, народният представител Борис Кърчев, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите-изпълнители, общински съветници и директори на местни културни институти.

(СН)