Наплив на пациенти с COVID-19 отчитат старозагорските болници

151
Университетската болница в Стара Загора поема "товара" и на третата вълна от COVID-19

Основната тежест отново е поета от УМБАЛ „Киркович“, която разкрива допълнителни 20 ковид легла

Изключително сериозен е натискът от пациенти с усложнена ковид картина върху болниците на територията на Стара Загора. Това отчитат ръководителите на отделните лечебни заведения. От близо 20 дни в страната новите случаи на дневна база надхвърлят или се движат около 4000. За 6 април в Старозагорска област са установени нови 219 заболели.

Най-голям брой пациенти с коронавирус са настанени за лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Заетите легла са 166, а отделно от тях в реанимация се намират 16 души, съобщи директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той подчерта, че предстои преструктуриране на още едно от звената в лечебното заведение. Целта е по този начин да бъде добавен капацитет от още 20 легла, с което местата в най-голямата болница в областта за лечение на коронавирусна инфекция ще преминат границата от 200.

Натоварена остава ситуацията и в частните лечебни заведения. В болница „Тракия“ всичките 64 легла са заети, което е довело до разкриването на три легла допълнително. От лечебното заведение съобщиха, че в следващите дни предстои да бъдат разкрити нови 10 легла, за да се поеме потокът от нуждаещи се.

Не по-различна е картината в МК „Берое“. Болницата е с 36 ковид легла, а настанените към днешна дата пациенти с коронавирус достигат 38, коментира помощник-управителят на лечебното заведение д-р Кирил Добрев. Той подчерта, че напливът на нуждаещи се от лекарска грижа е много голям. Част от настанените за лечение в МК „Берое“ повече от 10 дни са на високо поточна кислородна терапия.

Общо 14 969 са установените носители на коронавирус в региона от началото на пандемията през месец март 2020 г.

211 са поставените във вчерашния ден ваксини срещу коронавирус в Стара Загора.

За разлика от други области, РЗИ – Стара Загора, не публикува информация за свободни ковид легла.

Живко ИВАНОВ