Наказаха полицай за „въздушна целувка“

164

Административен съд – Стара Загора, обаче отмени заповедта за наказанието

Полицай от Гълъбово е бил наказан от началника си с „порицание“ заради сигнал, получен на телефон 112, че при изпълнение на служебните си задължения е отправил… „въздушна целувка“ към госпожица, возеща се в преминаващ край него автомобил.

Сигналът е бил подаден на 3 септември м.г. от старозагорка, която изразила възмущението си, че униформен служител си позволява да прави подобни жестове, насочени по думите й към непълнолетната й щерка. Според нея това било грубо нарушение на Закона за МВР, а извършилият следва да бъде наказан.

Случаят е стигнал до съдебната зала, след като потърпевшият полицейски инспектор обжалвал заповедта за наложеното му наказание, издадена на 3 януари т.г. В хода на открито заседание състав на Административен съд – Стара Загора, е отменил като незаконосъобразна заповедта и е постановил на потърпевшия да му бъдат изплатени 300 лв. от бюджета на ОД на МВР – Стара Загора, за направените от него адвокатски разходи. Според протокола на заседанието полицейски инспектор Г.Й. наистина е бил в служебен автомобил „Киа“ на посочената от подалата сигнала гражданка дата, но нямало неопровержими доказателства, че направеният от него жест е бил „въздушна целувка“.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Христо ДИМИТРОВ