Най-после: Президентът издаде указ за разпускане на 46-ото Народно събрание от утре

113

На изповодяк протестните партии решиха Бюрото по защита да премине към правосъдното министерство

Председателят на 46-тото Народно събрание Ива Митева прочете днес президентския указ за разпускане на парламента.

Указът е издаден на 14 септември, а парламентът се разпуска от утре, 16 септември, предаде tribune.bg. В последния си работен ден на 46-то Народно събрание, депутатите гласуваха на второ четене преместването на Бюрото за защита от главния прокурор към Министерство на правосъдието.

Това е единствената законова промяна, извън актуализацията на трите бюджета на страната, която това Народното събрание успя да доведе докрай в двумесечната си работа. Тя на практика връща старата ситуация, която беше променена през 2014 г.

„Местите едно бюро от едната стая в другата, за да отчетете нещо пред избирателите си“, обърна се към ИТН, ИБГНИ и ДБ депутатът от ГЕРБ Тома Биков в обяснение за отрицателния си вот. По думите му това не е съдебна реформа.“Гласувах против. Тази работа е смешна. Кажете на избирателите си защо не направихте правителство и не управлявате кризите“, коментира Биков. „И утре, ако Иван Гешев /главният прокурор/ стане министър на правосъдието, ще предложите обратното. Това са глупости, защото само това можете да правите“, каза още депутатът от ГЕРБ.

Категорично против законодателната промяна бяха и депутатите от ДПС.