Най-малките оперни артисти – с премиера на 13 април

49

На 13 април в 11 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора, ще се състои премиерата на спектакъла „Пеперудена магия“, главни изпълнители в който са най-малките възпитаници на Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“. Подготвителната група към студията е от месец октомври миналата година, а неин ръководител е Маргарита Шоселова. Почти всички малки талантливи деца са възпитаници на Детска градина No 10 „Светлина“.

Музиката на спектакъла „Пеперудена магия“ е на Маргарита Шоселова, аранжиментът е на Николай Цолов, либретото – на Мая Дългъчева, а постановката и хореографията са дело на Радост Младенова-Арабаджиева. Разказвач на историята е Нели Нечева, артист-солист в Държавна опера – Стара Загора.

„Пеперудена магия“ е поредният образователен авторски спектакъл на Детско-юношеската студия при Старозагорската опера. Този път изпълнители са най-малките участници в студията – деца на възраст от 4 до 7 години. Приказката ще принесе посетителите в света на буболечките.

Малката гъсеничка търси приятели, с които да играе. Среща калинки-балеринки, рокпевецът Бръмбаран, работните пчелички, светулка с бляскаво фенерче… Но не успява да създаде с тях приятелство. Те я отпращат, защото не може нито да играе балет, нито да търпи силен шум, не знае как се събира мед, а също и как се сияе… Натъжена се свива в храстите, заплаква и заспива… додето не я разбужда Щурчо с цигулката и песента „Та, ти си прекрасна!“. А преобразената в пеперуда гъсеничка не може да се начуди – мислела, че само в приказките гъсениците се превръщат в пеперуди…

(СН)