Над 720 млн. лв. са получили стопаните в Старозагорско от 2014 г. насам

200
Участници в срещата

Увеличават се площите с маслодайна роза в областта

723 млн. лв. европейско и национално подпомагане са получили за периода от 2014-а до 2020 г. земеделските производители в Старозагорска област. Това обяви на информационна среща с представители на сектор „Селско стопанство и аквакултури“ в Стара Загора зам.-министърът на земеделието Лозана Василева. В дискусията участие взеха още директорът на ОД „Земеделие“, Стара Загора – Елка Бонева, директорът на ОД на Държавен фонд „Земеделие“ – Мехмед Зейнел, представители на Министерството на земеделието, храните и горите. За изминалите 6 години по линия на Програмата за развитие на селските райони в област Стара Загора са сключени общо 299 договора, чиято обща стойност възлиза на 125 млн. лв. От тях най-голям е броят на малките стопани, подпомогнати по подмярка 6.3 „Стартова помощ за малки земеделски производители“. С тях има сключени 105 договора, а 76 са споразуменията по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Според данните на МЗХГ за региона от заявените за подпомагане площи по директните плащания 49% са с маслодайна роза, а лавандуловите насаждения заемат около 18% от обработваемата земя в областта. Сериозен е делът на отглежданите зърнени култури. През 2018 г. брутната добавена стойност от аграрния сектор в Старозагорска област формира малко над 3% от общата за икономиката и бележи ръст от 3.7% спрямо 2014 г., сочат още данните на министерството. По програмата за морско дело и рибарство в изминалите 6 години са били сключени договори за 2.5 млн. лв.

Пред земеделските производители зам.-министър Василева коментира и бъдещата Обща селскостопанска програма на ЕС. „Ще бъде разработен общ стратегически план, който ще включва субсидирането по двата стълба – директни плащания и обвързана подкрепа. Те ще бъдат обединени в един общ стратегически документ. Новият момент ще бъде свързан с поставянето на фокуса върху опазването на околната среда. За тази цел предстои да обособим задължителен процент за еко схеми“, обясни Лозана Василева.

Общо 16 приема са планирали по Програмата за развитие на селските райони за 2020 г. Общата стойност на проектите възлиза на близо 162 млн. евро. Основният акцент ще бъде поставен върху няколко мерки в сектор „Животновъдство“ и по-специално за инвестиции за повишаване на биосигурността. „Всичко това е в отговор на заболяванията по животните, които атакуват страната ни през последните години“, подчерта зам.-министърът на земеделието.

Живко ИВАНОВ