Над 5 000 посетиха още в първия ден 12-ото изложение „Бата Агро“

137
Българският производител на агротехника Христо Давидов демонстрира родна конструкция за разпръскване на торове

Над 5 000 души посетиха още в първия ден, въпреки лошите метеорологични условия, щандовете на дванадесетото изложение „Бата Агро“, в което участие вземат 187 компании, свързани със земеделския сектор.

Изложението е разположено по традиция на територията на неработещото от почти две десетилетия летище Стара Загора, като тази година организаторите от Асоциацията на търговците на агротехника взеха под наем 37 700 кв. м и за пръв път бяха обособени опитни полета, където специализираните за търговия с торове фирми демонстрираха ефекта на стоката си. Специалисти на око пресметнаха, че на място е представена техника за над 70 млн. евро, с около 1/4 повече от предходната година. Част от търговците не скриха, че вече имат сключени договори за продажба на изложените машини, сред тях е и собственикът на една от малките български компании за производство на прикачна техника от Добрич – Христо Давидов. Сред най-новите му разработки е машина за апликиране на течни торове, предназначена основно за пролетните култури: царевица и слънчоглед. От цеха са излезли две машини, като цената им от 75 000 лв. е четири пъти по-евтина от аналозите, произвеждани и търгувани в САЩ и Австралия. Докараната за изложението тороразпръсквачка е била закупена седмица по-рано от фирма на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов.

Откриването на „Бата Агро 2019“ съвпадна с деня, в който министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка и това стана повод за доста коментари сред изложителите. Повечето от тях обаче бяха категорични, че промяната няма да се отрази сериозно на сделките им.

Зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов (вдясно) обяви, че на „Бата Агро“ са представени най-добрите световни образци

На откриването на изложението присъства зам.-министърът на МЗХГ доц. д-р Янко Иванов. На директни въпроси дали очаква негативно отражение от промените, той заяви, че работата продължавала, но било възможно известни затруднения да има в административните структури на ведомството. Иванов не даде отговор дали авансово обявеното вече от МЗХГ намерение за удължаване на срока за подаване на заявления за Кампания 2019 по директните плащания с една седмица – до 22 май тази година, ще стане реалност. „Хайде да изчакате първо да се види кой ще поеме функциите, за да видим как ще се разпределят задачите и всяко нещо ще си дойде на мястото. Не мога да ви кажа в момента. Не съм подготвен за такъв отговор“, отвърна той и поясни, че се чувства като част от досегашния екип и по-нататъшните му задължения зависят единствено от работодателя, в лицето на премиера.

В краткото си слово към дошлите за откриването доц. Янко Иванов обяви: „Тук са представени най-добрите световни образци. Една от най-актуалните мерки за техника остава подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (2014 – 2020 г.). Одобрените проекти са 1 336 на брой. Размерът на одобрените разходи по тях е 1 187 621 911 лв., а субсидията е в размер на 689 824 868 лв.“ Придружаващите го експерти изразиха надежда, че веднага след като стане ясно дали и кога Великобритания излиза от ЕК, ще се извърши преразпределение на бюджета за подпомагане на аграрния сектор.

„Надяваме си при създадената нова организация по подреждането на щандовете да привлечем повече потенциални клиенти, миналата година преброихме над 30 000 души, сега се надявам те да бъдат далеч повече за трите дни“, каза председателят на УС на БАТА АГРО Даниел Минев.

Христо ХРИСТОВ