Над 4000 участници се очакват на събора „Богородична стъпка“

78

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново ще събере над 4000 участници – любители на българския бит и култура.

Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора, кметството и Народно читалище „Христо Ботев – 1952“, Старозагорски бани и Общество за фолклор.

Началото на програмата е в 9:00 часа на 24 август, а от 11 часа е официалното откриване. Участниците в събора ще се изявяват на две сцени в парка на курорта през целия ден. От 19 часа започва Гала концерт на Фолклорен ансамбъл „Тракия“, Пловдив и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, Стара Загора.

От 21 часа ще има демонстрация на нестинарски танц.

В неделя програмата също ще започне в 9:00 часа на двете сцени, а в 16:00 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Журито, което ще оценява изпълнителите през двата фестивални дни, е в състав: академик Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров, доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“, и музикантът Ангел Чакъров.

Ще бъдат връчени плакети за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура, а най-добрите колективи или индивидуални изпълнители ще бъдат отличени с Наградата на кмета на Община Стара Загора, Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Наградата на Младежкото тракийско дружество.

В съпътстващата програма на събора ще има детски творчески работилници „Съхранено с любов – сътворено с талант“ и занимания по интереси. В къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Много забавление ще предложи разучаването на игрите „Пускам, пускам кърпа“, „Криеница“, „Сляпа баба“ и др.

Самодейни състави ще посрещат гости на раздумки с билков чай и ръжено кафе, живата традиция „Добра среща“ ще покажат в селски двор, ще има демонстрация на традиционни тракийски гозби и на автентични народни носии.

Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ ще покаже изложбата „Свещените места на България“ на доц. Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева. Посетителите ще могат да видят и изложбата от фотографии „Хубост българска“ на Елена Тилова. Всеки ще може да си вземе нещо за спомен от събора от традиционната Улица на занаятите.

Хоро на мегдана ще събере оркестри и танцови школи, които ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната.

За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.

(СН)