Над 350 старозагорци бяха подпомогнати от благотворителната инициатива на „Брат за брата“

68
Участниците в брифинга

От сдружението събраха 48 000 лв., Община Стара Загора – с над 93 000 по дарителската сметка за борба с коронавируса

Над 350 старозагорци от над 100 семейства са получили помощ по време на извънредното положение в Стара Загора. Тези нуждаещи се хора бяха подпомагани всяка седмица с доставка на хранителни продукти и санитарни принадлежности в рамките на благотворителната компания, реализирана от СНЦ „Брат за брата“, Стара Загора, с подкрепата на Общината.

На пресконференция днес председателят на сдружението Антон Лазаров направи отчет за изразходваните средства. Той съобщи, че по дарителската сметка на организацията са постъпили близо 48 000 лв. От тях до момента са използвани малко над 16 000. Помощ по инициативата всяка седмица получаваха граждани, останали без работа вследствие на обявеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус. „Благодарим на всички, които помогнаха за благородната кауза. Специално искам да благодаря на Николай Михайлов, на Николай Бинев от СИ БИ ЕС, на фирмите „Рудин“, „Бисер Олива“, „Загария“, „Рефан“, Община Стара Загора, Спортен клуб по риболов и на Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане“, без които това дело нямаше да стане факт“, заяви Антон Лазаров. Той уточни, че в дарителската сметка са останали 32 000 лева. „Ако до Коледа има втора вълна на коронавируса и всички, произтичащи от него ограничения, ще използваме тези средства по същия начин. Ако не се стигне до това, за Коледа ще изберем спешно нуждаещи се от лечение деца, които ще подпомогнем. Пълната информация за цялата ни досегашна и бъдеща дейност може да бъде намерена на фейсбук страницата ни“, допълни Лазаров. На същата страница пък ще бъде обявен онлайн конкурс за деца до 12-годишна възраст за изпълнение на патриотично българско стихотворение, за което трябва да изпратят видеоклип. Победителите ще бъдат определени чрез гласуване, като наградите ще бъдат ваучери за 200, 150 и 100 лв. за покупки в книжарница.

Антон Лазаров и Евгени Иванов споделиха, че в Сдружение „Брат за брата“ към момента членуват 50 мъже на възраст от 20 до 38 години и за момента не се предвижда в него да бъдат приемани жени.

На пресконференцията присъства и зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, която съобщи, че на дарителската сметка на Общината до момента са постъпили 93 555 лева. С решение на Общински съвет със сумата от 60 000 лева е закупен модерен анестезиологичен апарат за нуждите на УМБАЛ „Проф. д-р. Стоян Киркович“. С останалите пари са закупени защитни предпазни средства и дезинфектанти.

Желева съобщи още, че над 200 000 лева от общинския бюджет са отделени за всякакви дейности, свързани с пандемията от COVID-19. В тази сума влиза закупуването на дезинфектанти, предпазни средства, заплащане за извънреден труд на общински служители и т.н. „Нямаме точна сметка, но средствата са вече около 300 000 лева, след като на културните институти в Стара Загора бяха осигурени дезинфектанти и предпазни средства, за да могат да стартират сега своята дейност, макар и ограничена от мерките за безопасност“, каза още Милена Желева.

Десислав ТEНЕВ