Над 100 пожара е имало в Старозагорско от началото на месеца

198
. Най-голямото предизвикателство за старозагорските огнеборци този месец беше пожарът на 16-ия етаж в кв. "Самара 1"

Зачестяват случаите на пожари и инциденти, довели до реакция на пожарникари в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора. От началото на юли са ликвидирани общо 122 произшествия в общината. Тези данни за „Старозагорски новини“ представи началникът на РСПБЗН – Стара Загора, гл. инспектор Антон Колев. Разнообразни са случаите, довели до намеса на екипи на пожарната през изминалите 28 дни. През този период са регистрирани 3 горски пожара. При един от тях пламъците са унищожили около 2 декара широколистна гора. Преобладават пожарите в стърнища и при сухи треви и храсти, които в горещото и сухо време водят до бързо разпалване на огън. По думите на Антон Колев в последните години се забелязва дисциплиниране на земеделските стопани в общината по отношение спазването на противопожарните мерки. Около стотина са стопаните и земеделските кооперации в Старозагорско. „Част от тях действително спазват разписаните мерки и съдействат на екипите на пожарната при възникване на пожар със съответната техника. Все още обаче има и такива, които неглижират изискванията, което води до тяхното санкциониране. По-голямата беда от това обаче е потенциалното развитие на огън, който много лесно може да се разрасне“, подчерта Антон Колев.

Началникът на РСПБЗН – Стара Загора, обърна внимание и на нерегламентираните сметища в близост до населените места като първоизточник на инциденти. Той обясни, че това представлява сериозен проблем за противопожарната служба. „При определени условия тези сметища се самозапалват. Основната причина за възникването на пожари в тях обаче си остава човешката намеса. Много често огнищата, образували се от запалени отпадъци, се пренасят в горски масиви или неожънати земеделски площи“, заяви гл. инспектор Антон Колев.

Като предизвикателство за пожарникарите началникът на РСПБЗН – Стара Загора, определи бушувалия в апартамент на 16-ия етаж в старозагорския квартал „Самара 1“ пожар, при който бяха нанесени значителни щети върху собствеността. Антон Колев даде висока оценка на екипите, отзовали се на мястото на инцидента в нощта на 15 юли. По думите му обаче проверките сочат, че голяма част от високите жилищни сгради имат сериозни пропуски и нарушения в покриването на изискванията за пожарна безопасност. „Собствениците трябва сами да се погрижат за пожарната безопасност на жилищната сграда, в която живеят“, напомни началникът на старозагорската пожарна Антон Колев.

Живко ИВАНОВ