Над 100 деца участваха в шахматния турнир за купата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“

104

На 15 юни в Раднево се проведе Четвъртият шахматен турнир за купата на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. В него взеха участие 106 деца и юноши от 5 до 16-годишна възраст, представящи 26 клуба от България и Македония. Турнирът се организира от шахматен клуб „Марица Изток“ – Раднево, а генерален спонсор на събитието е „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

В състезанието се включиха шахматисти от цялата страна – София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, В. Търново, Казанлък, Асеновград, Харманли, Ивайловград, Сливен, Свиленград, Ямбол, Димитровград, Хасково, Нова Загора, Гълъбово, Айтос, Раднево, както и участник от съседна Македония. Младите шахматни надежди се впуснаха в оспорвана надпревара, разпределени в 5 възрастови категории за момчета и момичета. Специална категория бе обособена и за най-малките участници – малчуганите от възраст „детска градина“.

Наградният фонд за призьорите – купи, медали, предметни награди и грамоти, бе изцяло осигурен от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – компанията, която притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, работеща в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.

Шампионите в отделните категории получиха като награда велосипеди, техните подгласници, заели второ и трето място – шахматни часовници, а призьорите в специалните категории – безжични блутут колонки. Най-малките участници – децата от категория „детска градина“, бяха наградени с енциклопедии за енергията. Компанията осигури и допълнителни 20 шахматни часовника и шахматни комплекта за клуба в Раднево за обезпечаване материалната база на турнира, както и подпомагане на тренировъчния процес.

„За нас е удоволствие, че имаме възможността да осигурим атрактивни награди, чрез които да стимулираме дори и най-малките да се занимават с високоинтелектуална игра, каквато е шахматът. По този начин те едновременно развиват своите способности и правят това, което им носи удоволствие“, сподели Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Шахматен клуб „Марица Изток“ – Раднево, е един от водещите клубове в страната с 57-годишна история. Клубът има много силна детско-юношеска школа, в която към момента тренират над 30 деца. Само през 2018 г. младите състезатели на радневската школа са завоювали 76 медала от републикански първенства, Купата на България, както и от различни международни, национални и регионални турнири. Една от големите надежди на клуба, Божидар Тилев, е двукратен носител на Купата на България, както и на два златни и два сребърни медала от Републиканските първенства през 2018 г. Тилев е носител и на титлата „Спортист на годината“ на Община Раднево.

(СН)