Над 1 тон вино се е леело в Шипка на Трифон Зарезан

55
Шипченци са известни като зевзеци хора. Това личи и от транспаранта, който е посрещал и изпращал трифонджиите от източния край (до чешмата на Караивана)

Трифон Зарезан е един от най-старите и почитани празници в Шипка. Старите хора тук разказват, че е имало години, в които на този ден се е изпивало над 1 тон червено вино. По традиция, след като в ранни зори трифонджиите приготвeли казаните с обредни курбани, населението на Шипка се разделяло на две. Това от източния край се стичало на „Плоската могила“ (в по-ново време на „Кръстеца“), а хората от западния край отивали на „Трифонът“. Забавленията, яденето, пиенето и танците продължавали до късния следобед. Голямата атракция на празника били търговете с месо, кожи и карантия от обредните животни. Привечер празнуващите на двата „Трифона“ преминавали с музика по улиците на Шипка, получавайки поздрави за празника и дамаджани с вино. Веселието се пренасяло на мегдана с кръшни хора.

Голямата атракция на празника били търговете с кожи, включително от мечки стръвници, за залавянето на които смелчаци не липсвали

Традицията се спазва и надгражда и до днес, а за да е жив и споменът, по идея на Петьо Христов кметството в града е подвързало за традиционния празник ретро албум с архивни спомени от фотографските ленти.

„Ретро снимките, които сме подбрали в този албум, са от двата „Трифона“ чрез любезното съдействие на Иван Гуджев, Христина Карацанова, Йовка Браткова, Мария Андреева, Александър Георгиев, Николай Добрев, Христо Бонев Христов и др.“, съобщиха от кметството в Шипка и уточниха, че събирането на уникати и антиквариати за запълването на архива за шипченската традиция продължава.

Редакцията ни публикува някои от най-запомнящите се фотоси в „месеца на въздържанието“, както наричат февруари в Шипка. Тази година празненствата за Трифон Зарезан там ще се вихрят на 16 февруари.

Алекс СТОЕВА