Над половината от жителите на областта, с изтичащи лични документи, са ги подменили

79

Около 60% от хората с изтичащ или изтекъл срок на валидност на лични документи вече са ги подменили, отчитат от ОД на МВР – Стара Загора. Близо 19 000 жители на областта са с изтичащи лични карти до края на календарната 2020 г. Това съобщи Марина Калъчева – началник сектор „Български документи за самоличност“ към ОД на МВР.

Три са пунктовете за издаване на документи в Стара Загора. Това са паспортната служба в сградата на ОД на МВР на ул. „Георги Раковски“, както и в 1 и 2 РПУ. Най-голям брой желаещи да подменят лични документи се отчита в сутрешните часове на работните дни, а най-натовареният ден от седмицата е понеделник.

Законът за мерките и действията по време на извънредното положение даде възможност на гражданите с изтичащ срок на валидност на личните карти и свидетелства за управление на МПС в периода от 13 март до 31 октомври да предприемат действия с удължен срок от 6 месеца. След края на октомври се връща старият 30-дневен режим за подаване на заявление.

При подаване на заявление за нов документ гражданите трябва първо да удостоверят самоличността си и да заявят желания от тях вид документ. След това те получават заявление с автоматично попълнени данни, които могат да потвърдят или коригират. При подаване на заявлението се заплаща такса.

За възрастовата група от 18 до 58 години обикновената услуга за лична карта струва 18 лв., шофьорската книжка е 25 лв., а международният паспорт – 40 лв. За бърза поръчка, която ще бъде изготвена в рамките на 3 работни дни, цената е двойно по-висока, а при експресна, в рамките на 8 работни часа, петорно.

Бързи и експресни услуги се заявяват единствено в паспортната служба, разположена в сградата на ОД на МВР – Стара Загора.

Живко ИВАНОВ