МE и ЕСО стартират проверки на ТЕЦ-овете и топлофикациите

129
Още миналата седмица ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" обяви, че има осигурени на склад 400 000 тона въглища при регламентирано задължение от 200 000 тона

Екипи на Министерството на енергетиката и на Електроенергийния системен оператор стартират съвместни проверки на топлоелектрическите централи и топлофикационните дружества в страната относно ангажиментите им за поддържане на определени запаси от горива за зимния сезон, съобщиха от МЕ.

Обект на инспекциите относно спазването на Наредба 11 за резервите от горива ще бъдат ТЕЦ „Марица изток 2“, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС“ – Гълъбово, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград, както и топлофикациите в Русе, Габрово, Сливен и Перник.

ЕСО ще инспектира техническата изправност и поддържаните запаси на доставчиците с договори за осигуряване на разполагаемост за студен резерв. Проверките ще продължат до 29 ноември.

Съвместните инспекции са част от мерките за постигане на сигурно, безопасно и ефективно функциониране на електроенергийната система през зимния сезон, уточняват от енергийното министерство. За последно проблеми със студения резерв имаше през януари 2017 г.

(СН)