Мълчалив протест за Желяз Андреев се състоя и в Стара Загора

212
Част от протестиращите в Стара Загора дойдоха пред Съдебната палата с децата си

13 старозагорци излязоха на мълчалив протест снощи пред сградата на Съдебната палата във връзка с казуса „Желяз Андреев“, който по искане на САЩ предстои да бъде екстрадиран.

Протестиращите носеха плакати със съдържание „Днес е Желяз, утре може да съм Аз!“, които бяха в пълен синхрон с по-рано съобщеното от главния прокурор Сотир Цацаров, че освен добричлията, от Интерпол са поискали временното задържане по същите обвинения на още 4 нашенци: двама мъже и две жени, които се намират в София.

„Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, коментира Цацаров.

29-годишният Желяз бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Той остана в ареста в Добрич 72 часа, а в сряда беше пуснат оттам с мярка за неотклонение „Подписка“.

Прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ, която е била осъществена в периода май 2013 г. – април 2016 г., докато е бил служител в отдел „Продажби“ в българския офис на американската компания AW Tronics.

Там той е продавал авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери по нареждане на работодателите си. Затова се оказва отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Христо ПЕТРОВ