Мургава баячка измъкна 1 400 лв. от старица

258

С последните си 1 365 лв. се прости 82-годишна старозагорка, която пуснала в дома си мургава баячка, която обещала да развали тегнещата над къщата в краeн градски квартал черна магия.

Сигналът за измамата е бил приет в Първо РУ – Стара Загора, около обяд на 12 септември, в него потърпевшата Мария Г. описвала как около 15:00 часа на предния ден приела в дома си сравнително млада дама, окичена със златни обеци и пръстени на двете ръце. Тя й била препоръчана от съседи като изключително веща в развалянето на магии. Гостенката започнала баенето и наричането, като в един момент настояла всички налични в жилището пари да бъдат събрани на едно място. Баячката, представила се като Шана или Шанихад, събрала банкнотите и златните накити на баба Мария в една кърпа, вързала осем възела и бохчичката била прибрана в домашно тъкана вълнена торба. Тази торба възрастната жена трябвало да сложи под възглавницата и да преспи поне три вечери, без да я отваря, за да не се развалят наричанията и прокобата да бъде разпръсната. След дадените наставления и получения хонорар от близо 3 стотачки врачката си взела довиждане и заминала уж за родния си град в Северна България.

Домакинята изпълнила указанията и преспала над торбичката, но на обяд в четвъртък се оказало, че няма дори левче за хляб и решила да извади банкноти от вързопчето. Оказало се, че вътре има надиплени изрезки от стари вестници и шепа дребни камъчета.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, криминалистите са категорични, че това е реанимирана класическа схема за измами, след като част от телефонните мошеници бяха прибрани по арестите.

Христо ДИМИТРОВ