„Музикантите на Стара Загора: Тук сме!“ стягат три улични изяви на 3 юли

66

С три безплатни концерта на открито ще бъдат зарадвани старозагорските меломани в условията на извънредна епидемична обстановка. Заради пандемията от COVID-19 културният живот по света и в България буквално замря за почти 3 месеца. Музиканти, артисти и хора на изкуството на практика прекратиха своите обществени изяви. Радващо все пак е, че в последно време публиката постепенно се завръща в театъра, концертните зали и галериите. По време на тази културна пауза едни от най-засегнати бяха музикантите. Те нямаха възможността да практикуват своята професия, а голяма част от тях останаха без доходи. По обективни причини много от хората, свързани с това изкуство, все още не са се върнали към работата си.

Тази ситуация провокира Творческия колектив от Стара Загора „На улицата“ да отправи към музиканти от Града на липите интересна покана. Колективът им предложи една инициатива с некомерсиална цел – да участват в концерт на улицата, без да получат възнаграждения. Забележително е, че всички поканени музиканти приеха, без да се замислят. Озвучителите, които трябва да осигурят техническата поддръжка, също прегърнаха намерението…

„Основната ни идея бе да насочим вниманието към хората на изкуството и по-специално към музикантите. Решихме да осъществим три концерта на открито, на три различни места, а датата, която избрахме, бе 3 юли, петък“, сподели Димитър Живков от Творческия колектив. „С тези концерти на открито искаме да покажем на старозагорската публика и музикална общност, че въпреки всички препятствия и несгоди музикантите от Града на липите са ТУК и продължават да правят музика най-вече заради любовта и уважението си към своето изкуство“, допълни Живков. Ето защо организаторите именуваха своята идея така: „Музикантите на Стара Загора: Тук сме!“.

Трите концерта на открито ще се проведат на 3 юли на три различни места. Първата локация е край фонтана „Пингвините“ и е от 17 часа. В нея участие ще вземат групите „Карашък“ – изпълняваща ъндърграунд и етно, както и L.I.S. – наблягаща на акустик рока.

Втората локация е край новото Водно огледало „Поетите на Стара Загора“ в центъра (бул. „Цар Симеон Велики“ No 117) и е от 18 часа. Там ще се изявяват Presi Kiss – с акустичен поп и рок, както и Иво Златанов – с акустична авторска музика.

Третата локация е зад Музея на религиите (бул. „Цар Симеон Велики“ No 115) от 19 часа. Най-напред зад джамията старозагорските меломани ще се насладят на качествен джаз – Дона Мосто (вокал) и Петър Петров (китара). Сетне идва ред на авторския рок проект на „Борис Атанасов бенд“, на Project 7 – фюжън, както и на алтернативния рок, сътворен от Toma ‘n’ the Hawks…

Всички концерти са със свободен достъп за гражданите и гостите на града. Събитието „Музикантите на Стара Загора: Тук сме!“ се осъществява от Творческия колектив „На улицата“ със съдействието на Община Стара Загора, ММЦ – Стара Загора, и Къщата на архитекта.

(СН)