Музеят на хумора и сатирата ще посреща „неканени гости“ с чорба от 47 черупки от „етърски“ охлюви

49
Подписването на приемо-предавателните протоколи за подаръка

Екипът на Етнографския музей на открито „Етър“-а, чийто директор е старозагорският проф. Светла Димитрова, направи уникален природосъобразен подарък по повод рождения ден на Музея на хумора и сатирата в Габрово, който на 1 април навърши 47 години. Става въпрос за 47 черупки от охлюви, подбрани от етърските дебри специално за рождениците, към които беше прикрепен поздравителният адрес, който дословно гласи:

„Честит рожден ден на една от емблемите на Габрово – Музея „Дом на хумора и сатирата“.

Скъпи колеги, няма да прекаляваме с пожеланията, за да не хабим мастило. Изпращаме ви като подарък нещо практично – 47 черупки от охлюви. Ако ви се наложи да посрещате „неканени гости“, на които няма как да покажете севлиевското гостоприемство, ползвайте черупките. От тях става чудесна чорба. Сигурни сме в това, тъй като преди да ги изпратим, пробвахме вкуса им неколкократно. Все пак не бихме ви подарили нещо, в чиито качества да не сме убедени самите ние.

Да сте здрави, сити и удовлетворени. Честит Рожден ден!

P.S.: След време тези черупки ще бъдат етнографска находка, така че не забравяйте да ни ги върнете, за да станат част от фонда на музея. Може да го направите по повод 7 септември 2064 г., когато „Етър“-а отбелязва 100 години от своето създаване. Ще сме ви благодарни за този жест, за да има с какво нашите наследници да почерпят гостите си, без да им се налага да се охарчат за това.“

Веднага след получаването на подаръка от 47-те охлювени черупки директорът на Музея „Дом на хумора и сатирата“ Маргарита Доровска и Тихомир Църов, представител на ЕМО „Етър“-а, са подписали приемо-предавателен протокол, който гарантира, че през 2064 година ще бъдат върнати точно толкова черупки от охлюви, колкото са подарени.

Директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска се чуди как хем да ползва, хем да опази подаръка до 2064 г.

От екипа на Етнографския музей специално подчертават, че няма пострадало нито едно живо същество при събирането на черупките от охлюви.

По време на рождения ден официално е била обявена и една еконовина – че Музеят на хумора и сатирата започва продажбата на „Чист габровски въздух“. Новата поточна линия след освещаване е стартирала работа на 1 април т.г., а бъдещите посетители ще получават безплатно от продукцията, която е опакована в сертифицирани по евростандартите разноцветни балони.

„Очакваме цените да се вдигнат и ще изпращаме зимнина на софиянци“, сподели Маргарита Доровска. Тя информира, че въздухът е с различни аромати, което е допълнителна екстра за потребителите.

(СН)