Музеят на фотографията по дирите на Стария Казанлък

133
Тодор Живков при едно от редките си посещения преди десетилетия в Казанлък е заснет от фотографа на оръжейницата "Фридрих Енгелс" Бончо Миланов

Покана към казанлъчани да поразровят домашните си албуми и да дарят стари снимки, филмови плаки и излезли от употреба фотоапарати отправи екипът на създадения преди 3 години в Града на розите уникален Музей на фотографията и съвременните визуалните изкуства.

Текстът на поканата е придружен от направен през 70-те години на миналия ХХ в. черно-бял кадър от посещение на тогавашния Първи човек в държавата Тодор Живков в Казанлък.

Някогашният генерален секретар на ЦК на БКП и председател на Държавния съвет е хванат от обектива на Бончо Миланов, по него време ръководител на фотоклуба на оръжейницата „Фридрих Енгелс“ (преименувана в началото на 90-те години на „Арсенал“). Кадърът е направен на площадчето пред някогашния Градски комитет на БКП (където днес се намира Общинската администрация). Живков е с характерния си жест след слизането си от „Мерцедес“-а на УБО, в чието задно стъкло се вижда отражението на пловдивчанката Дража Вълчева, която в онези години е била кандидат-член на Политбюро.

„Целта ни е да активизираме старите казанлъчани, които пазят у дома си събитията, личностите и постиженията на града, запечатани в снимки. Нужно е просто да прегледат личните си албуми и се обадят в музея, за да оставят живи за поколенията спомените. Верни на духа и традицията, наложена от народните будители от града и околията – Иван Енчев-Видьо, Петър Топузов, Константин Бозвелиев, поставили началото на казанлъшките музеи и краезнание, работещите в музея сме готови да посрещнем всеки, готов да дари снимки, филмови ленти, фотографски плаки, пощенски картички и албуми, които пазят в снимки паметта за миналото“, коментира директорът на културния институт Стефан Папукчиев.

Христо ДИМИТРОВ