Мостовете с „Газпром“ не са изгорени, България има шанс да доставя руски газ

2850

В Москва правят разлика между българския народ и българското марионетно правителство, твърди Николай Малинов

– Г-н Малинов, няма как да не се забележи, че управляваната от Вас партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ е сравнително тиха и кротка в политическото пространство. В същото време парламентарно представени формации проявяват чудеса от храброст, за да влязат в медиите. Да очакваме ли някаква промяна в поведението на партията Ви?

– Две са плоскостите, в които бих отговорил. От една страна всяка една партийна дейност зависи от това с какъв ресурс разполага: медиен, финансов, организационен, времеви, ако щете. Ние сме партия от година и два-три месеца, от миналата година участваме в избори, докато партия „Възраждане“ доста по-отдавна е на терен. От друга страна трябва да имаме предвид и факта, че този мощен сблъсък, на който в момента сме свидетели – русофили – русофоби, много трудно и важно за нас е да намерим правилния баланс, това беше и основното в нашите разговори тук в Стара Загора със структурите ни. Балансът между тази да го нарека улична политика и това, което изисква реалната мъдрост при вземането на решения докъде си готов да стигнеш в името на целите на една партия, защото партиите се създават, освен за да партизират проблемите, и за участие във властта. Да, участието ни на този етап е много скромно и в този смисъл ние ще работим в следващите години за натрупване на нужната критична маса, но ако трябва да избираме между това дали този сблъсък да стигне до запалване на венци и цветя, на който сме свидетели в момента на нашите жертви на фашизма примерно, и сблъсък до кръв. Ние предпочитаме диалога, ние предпочитаме търсенето на верните послания, търсенето на консенсусните за обществото въпроси. В този смисъл категорично смятаме, че всички социологически проучвания показват, че това, което ние говорим, съответства на това, което мисли болшинството от българския народ и по никакъв начин ние не го гледаме като представителство в парламента. Когато ние преди повече от година говорихме, че основната тема е мирът и неутралитетът на България и че предстои война, малко бяха хората, които ни чуха, но това не прави нашата позиция невярна.

– Всички политолози, а и не само те, вещаят предсрочни парламентарни избори. Вашата партия готви ли се за тях?

– Категорично. Според мен представителството в българския парламент по тази много сериозна разделителна линия на русофили-русофоби трябва да има полезен за обществото ни баланс. Защото ако бъде представена само едната страна, както е в момента – русофобската, това нещо няма да свърши добре за българското общество. Тези баланси са нарушени и те трябва да бъдат възстановени, а това става чрез избори.

– Г-н Малинов, на коя от двете тези сте привърженик: Да се изчака максимално, докато правителството на „Продължаваме промяната“ тотално се компрометира пред обществото, или спешно да се отива на нови избори, защото всеки ден стояне на власт на това правителство е вредно за България?

– Ако трябва да отговоря буквално на въпроса, привърженик съм на тезата, че това правителство трябва да си ходи. Казвал съм неведнъж, че тези хора не ми приличат на български политици. Те не познават България, те не познават спецификата българска, по никакъв начин те нямат обратна връзка с чувствата и очакванията на българския народ и това не е само по темата „газ“, по темата „нефт“, по темата „Русия“, по темата „Македония“. Ние имаме консенсус по тези въпроси – леви, десни, либерали. Те излизат с някаква друга теза, която не е нито на българските партии, нито на българското общество. Те не се държат като български политици. Те се държат като американски мекерета. Просто тези хора са откъснати от българската действителност.

– Очаквате ли големият протест на превозвачи, синдикати, работодатели, който се подготвя за 18 май, да доведе до оставката на правителството?

– Ще видим какво ще доведе в парламента. До сега кризата не е довела до нужното количество депутати за внасяне на вот на недоверие на правителството. Ако тази криза не стане парламентарна, няма как да стигнем до предсрочни избори. Тази криза освен на улицата трябва да се пренесе (влезе) в парламента, но в момента я няма. Там има консенсус, те си се харесват. Трябва да се събере нужното количество подписи за вот на недоверие и оттам нататък да видим имаме ли парламентарна криза, или не. Ако нямаме, ще си управляват, лей се песен и каквото искат, това ще правят.

– Според информацията, която тече през последните няколко дни, стана ясно, че България и Полша се оказаха единствените две страни в ЕС, които отказаха да плащат на „Газпром“ с рубли и Русия ни спря газта. Защо според Вас това се случва, това прави ли ни повече европейци?

– Ще ви кажа, че просто ни правят на глупаци нашите управляващи, по простата причина, че след като Германия може да плаща по тази схема, вече беше съобщено, че 25 водещи световни компании си плащат в рубли, дори министър-председателят на Италия попита с какво плащането в рубли нарушава санкциите. Плюс това има още нещо, което не се чува в обществото. Българската страна в лицето на нашите управляващи не си направи труда дори да проведе някакви преговори в тази посока. Да ги покани в България, да отидат в Русия, в Турция, че и в Сърбия или където искат, на някаква международна площадка. Те казват, че всичко се решава в ЕС. Да, но, както виждаме, в този свят всеки брани, защитава и отстоява интересите на собствената си държава и в това отношение управляващите са големи длъжници пред българското общество.

Представителите на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“, участвали в брифинга (отляво надясно) – Атанас Панчев – член на Изпълнителното бюро и водач на листата в Старозагорски избирателен район от последните избори, Николай Малинов – председател на партията, Ставри Сотиров – член на националното ръководство, Юрий Борисов, член на ИБ и Валентин Григоров – главен секретар и член на ИБ

– Всички ли мостове между България и „Газпром“ вече са изгорени. Въпреки квалификациите, изречени от правителството по адрес на Русия, има ли някакъв шанс да се започнат преговори за доставката на руски газ?

– Разбира се, че има шанс. „Газпром“ продава газ и печели от газ. „Газпром“ е в състояние да бие всяка една друга оферта за доставка на газ за България. Няма оферта, под която „Газпром“ да не може да слезе. Това го казвам категорично като човек, който поддържа добри отношения с Русия.

– „Газпром“ биха ли простили казаното от българското правителство?

– Лично ние като борци срещу българофобията, особено в Русия, категорично обясняваме на своите колеги в Москва, че трябва да се прави разлика между българския народ и българското марионетно правителство. Така че от руска страна очаквайте – протегнем ли ръка ние, те да приемат тази протегната ръка. Защото в Русия са на власт хора, които обичат България. ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“ сме единствената партия в България, която има сключен договор с „Единна Русия“. Ние сме положили максимални усилия в интерес на България.

– Оптимисти ли сте, че военният конфликт между Русия и Украйна ще приключи скоро?

– Не. Този военен конфликт е само началото на това огромно противопоставяне на защитниците за еднополюсния свят и на тези, които са за многополюсен свят.

– Това означава, че вървим към трета световна война?

– Този сценарий не е изключен… Войната не започна на 24 февруари, тя е от 8 години, въпреки че болшинството от българските медии премълчават това.

Преди няколко години на една сбирка на Г-20 президентът Владимир Путин каза: „Колеги, никой от вас не вкарва в схемата, в разполагането на фигурите на шахматната дъска идеята за висшия разум, идеята за Бога. А ние трябва да разсъждаваме от тази гледна точка“. Аз бих добавил, че ние като православна държава много добре трябва да си даваме сметка на коя страна сме в този конфликт – на правдата или на неправдата, на светлината или на тъмнината, на фашизма или антифашизма. За какво му е на висшия разум един свят, изпълнен с насилие и омраза. Какво точно дава той на човечеството, на нашите деца, на нашите внуци. Тези разговори отсъстват в обществото, а трябва да ги има.

– Според Вас има ли шанс за диалог, който да сложи край на тази война. Защото основните жертви на тази война са обикновените хора. И защото и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война?

– Ние сме за това. Ние се борим България да стане зона на мира, това е един от нашите основни лозунги, с които ние влязохме в политиката – България и Черно море, зона на мира. Така че, категорично – ние сме за мир и потвърждавам думите от Вашия въпрос, че и най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.

Подготви за печат:
Йовка НИКОЛОВА

(Б.Р. Интервюто е свалено от брифинга на ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“ в Стара Загора)