МОН реагира с препоръки към издателствата за тоталитарната история в учебниците

38

Министерство на образованието и науката е изпратило препоръки на издателствата за учебниците по история. Това стана ясно от коментара на просветния министър Красимир Вълчев в отговор на журналистически въпрос, съобщи news.bg.

Учебниците за 10 клас по история обхващали цялата история на България във всички периоди, включително и най-новата история. За съжаление в най-новата история има разделителни линии, има моментни, които ни разделят и които са дискусионни, подчерта Вълчев.

Това време е квалифицирано като тоталитарно. То имало както своите позитиви, както и минуси. Ние сме направили своя цивилизационен избор, който включва определени ценности, подчерта Вълчев. Затова и базовите характеристики на комунизма трябвало да присъстват в учебниците.

Според него има минимизиране на някои факти, недостатъчен акцент върху тези базови характеристики на периода и на режима.

Забелязвало се в учебниците опит да се даде положителен акцент върху някои несъществени елемента. Имало и някои откровено провокативни елемента в учебниците, по думите му. Затова е дал препоръки на издателствата да ги коригират. Едва след това ще бъдат издадени.

На 21 юни стана ясно, че е започнала петиция срещу подмяната на истината за комунизма в учебниците, адресирана до министър-председателя Бойко Борисов и до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Ден по-късно от СДС изразиха възмущението си от начина, по който е представен комунистическия режим в някои от предложените учебници по история за 10 клас.

От „Демократична България“ също бяха възмутени от манипулациите за комунизма в учебниците, припомня news.bg.