Монтираха уникални 40-тонни греди на жп надлез в Стара Загора

282
С помощта на два автокрана, с товароподемност от по 100 и 60 т, бяха положени четирите уникални с дължината си от по 39.6 м и тегло 40 тона стоманобетонни носещи греди за разширението на жп надлеза насред Стара Загора

Четири, тежащи по 40 тона, греди с дължина от по 39.6 м от предварително напрегнат стоманобетон бяха монтирани на жп надлеза в Стара Загора, по който преминава цялото движение на автомобили от Северна за Южна България. Гредите бяха повдигнати с помощта на два автокрана, с товароподемност от по 100 и 60 тона, за да легнат върху предварително отлетите стоманобетонни ригели, чиито фундаменти са с дълбочина от по 9 метра. Цялата операция отне броени часове, през които временно бе спряно движението на влакосъставите по коловозите.

Гредите лягат върху предварително отлети стоманобетонни ригели, чиито фундаменти са с дълбочина от по 9 метра

Целта е надлезът да бъде разширен с още едно платно, което ще обезмисли въведеното преди повече от 2 десетилетия уникално за България реверсивно движение. Надлезът е бил построен в края на 50-те години, конструкцията му е морално и физически остаряла и амортизирана, категорични бяха специалистите. Строителното разрешение е издадено през октомври 2015 година, реално работата на площадката започна на 30 май т.г. Обществената поръчка е спечелена от „Трейс груп холд“ АД – София, а надзорът се осъществява от „Екип МГ“ ООД – Харманли. Стойността на обекта възлиза на 4 297 195.80 лева без ДДС, той трябва да бъде завършен до края на годината. Успоредно с разширението бе изградено и ново мостово съоръжение над булевард „Славянски“, подменена бе и канализационната мрежа в района.

Заради реконструкцията на надлеза беше направен обходен маршрут за движение на автомобилите, който затруднява немалка част от жителите на Града на липите и транзитно преминаващите през него.

Обектът е сред трите големи инфраструктурни проекта, които тази година се изпълняват в Стара Загора.

Христо ХРИСТОВ