Монтират дарен от арменците хачкар край дома на Яворов

398
Още през 2014-а година представителите на арменската общност в България предложиха да дарят хачкар на къща-музей "Яворов" в родния му Чирпан, припомня тогавашният уредник Тодор Иванов (в средата)

Специално изработен от туф, взет от полите на планината Арарат край Ереван хачкар да бъде монтиран на метри от бюст-паметника на Пейо Яворов в двора на бащината му къща, решиха единодушно общинските съветници от Чирпан на свое заседание.

Предложението за каменния кръст с възпоминателен надпис постъпи преди двадесетина дни от представителя на арменската общност в България, пловдивския юрист Агоп Крикор Сренц, който е сред членовете на фондация „Яворов“. В писмото си до кмета Ивайло Крачолов и председателя на местния парламент той аргументира предложението си с преклонението на арменската общност пред живота и делото на чирпанския гений на перото.

„За арменците поетът Пейо Яворов е икона. Икона, пред която те дълбоко се прекланят. Икона, която почитат. Защото той, българинът Яворов, докоснал се до страданията и тревогите на един чужд за него народ, е намерил най-верния начин да даде израз на своята съпричастност с гениалното си перо и със състрадателното си човешко сърце!“, написа Агоп Крикор. Идеята е с поставянето на хачкара да бъдат отбелязани едновременно няколко паметни събития: 100 години от най-масовото преселване на арменци в България, 123 години от написването на елегията „Арменци“, 107 години от геноцида над арменския народ и предстоящата 145-годишнина от рождението на Яворов.

До решението на чирпанските старейшини се стигна след категоричния им отказ през пролетта на 2014-а година, когато аналогично предложение бе внесено от почетния консул на Армения Елиазар Узунян. Дипломатът тогава подари на къщата-музей гипсово копие на бюст-паметника на Яворов, дело на арменския ваятел Григор Ахорян през 1929 година. По тази отливка са били изработени бюстовете в Ереван, София и Кюстендил.

Отказа за предходната идея местните парламентаристи аргументираха с наскоро завършен ремонт в дворното пространство с пари от ЕС, договорът не позволявал извършване на промени минимум 3 години.

Седем са дарените от арменци хачкари у нас, последният е официално открит през 2018 година в центъра на Банско. В основата на филигранния каменен кръст са написани знаменитите думи на Яворов към банскалии: „Братя, хвърляйте фесовете. От днес сте вече свободни българи.“

Христо ХРИСТОВ