Молдовците, взривили и ограбили банкомати в Стара Загора и Казанлък, заплакаха в съда

326
Василе Морару, Александър Хаджи и Дионисие Коджукару (отляво надясно) със сълзи на очите поискаха прошка и възможност да се завърнат в Молдова при близките си. Взривеният на 27 септември м.г. в Стара Загора от молдовците банкомат на улица "Младост" No 65 в квартал "Железник"

Сълзи на разкаяние пророниха на подсъдимата скамейка трима граждани на Молдова, задържани на 27 септември м.г. за взривяването на два банкомата в Казанлък и Стара Загора, от които задигнали общо 89 890 лв.

30-годишният Александър Хаджи, 24-годишният Василе Морару и 22-годишният Дионисие Коджукару признаха изцяло вината си за стореното на 20 август в Града на розите и на 27 септември в старозагорския квартал „Железник“ и се съгласиха на съкратено съдебно производство при редуциране на присъдата с 1/3.

Младият Морару, чието второ дете се родило, докато бил в ареста, обясни, че участвал в грабежите от… глупост. Коджукару пък помоли за снизхождение, защото се включил в бандата от… бедност.

В хода на досъдебното производство са събрани данни, включително и чрез Интерпол, че тройката е съпричастна към взривяването на банкомат във Франкфурт (Германия) и грабеж в Италия, седмица преди да влязат за втори път в България. Изправени пред документите, чужденците макар и с половин уста признаха, че са имали „вземане-даване“ със съдебните институции и криминалистите в родината си и в двете страни от ЕС.

Представителят на държавното обвинение поиска съдът да присъди наказания над средните за двата вида престъпления (4 и 9 години затвор) поради превес на отежняващите вината доказателства: големи размери на нанесените щети по банкоматите и помещенията (109 000 лв.) и кражба на финансови средства в голям размер – близо 90 000 лв. Служебните защитници пък развиха тезата, че клиентите им в изключително висока степен (над 90 процента) са спомогнали на разследващите да разплетат двата казуса. Освен това молдовците се кълнели в Бог и децата си, че повече няма да стъпят в България и никога повече няма да прибягват до балоните с ацетиленов газ, които използвали да взривят банкоматите.

Според адвокатите липсвали достатъчно доказателства за престъпна дейност в Германия и Италия, а най-възрастният Хаджи имал зад гърба си само една пробация заради пътно произшествие през 1998 г.

И тримата нямали никакви средства, наложило се, докато чакат насрочване на делото, адвокатите да им купуват дори четки и паста за зъби.

Съдът в Стара Загора отказа да приеме гражданските искове на пострадалите страни: банка, собственици на магазини и притежатели на сгради, където са били монтирани банкоматите, за да не се бави наказателният процес.

Според криминалистите от ОД на МВР – Стара Загора, бързото задържане на тримата молдовци (часове след взрива на улица „Младост“ 65 в квартал „Железник“) станало възможно след засечен телефонен разговор между Хаджи и живееща в Пловдив негова сънародничка, която била следена заради взривен на 11 юли м.г. банкомат в тамошния квартал „Тракия“. По този случай в ареста беше прибран още един молдовски гражданин Евгений Неделев.

Нямало обаче доказателства, че родените в село Борогани, Леовски район Хаджи, Коджукару и Морару са действали заедно с 29-годишния Неделев, който на 4 юни т.г. бе осъден в Пловдив на 6 години и 8 месеца затвор при първоначален строг режим на изтърпяване.

Не се установил и начинът, по който тримата са се сдобили с леките автомобили БМВ и „Нисан“, ползвани за акциите им в Казанлък и Стара Загора. Първите откраднати пари (31 190 лв.) отдавна били пропилени, а втората плячка (58 690 лв.) била обърната в евро, паунди и румънски леи, част от която бе намерена в спрения за проверка автомобил на монумента „Скобелева майка“ в Пловдив, а другата – в джобовете на Хаджи. Не са събрани доказателства кога и къде българските левчета са били обменени и в кое чейндж бюро е станало това.

Късно следобед на 9 юли тричленен състав при Окръжен съд – Стара Загора, с председател Красимира Дончева постанови ефективни присъди от по 4 години и 8 месеца затвор при първоначален общ режима на изтърпяване и за тримата подсъдими. Размерът е в резултат на редукция с 1/3 на първоначалното 7-годишно наказание. Приспадат се прекараните в ареста 10 месеца от задържането до влизането на присъдата в действие. Молдовците ще трябва да заплатят по 2 051 лв. за направените от МВР разходи по досъдебното производство. Препотвърдена е постоянната мярка за неотклонение „задържане под стража“. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

На този етап от прокуратурата и защитата не коментират дали ще се възползват от законовата възможност.

Христо ХРИСТОВ