Модният фотограф Барух: Спрях инсулина и свалих 17 кг за 90 дни с българска програма

57
Модният фотограф Алберт Барух преди и сега

„Българин ме върна към живота, благодарение на българска програма спрях инсулина, възстанових си психическото равновесие и нормализирах теглото си, като отслабнах 17 кг за 3 месеца!“. Това споделя 38-годишният Алберт Барух – един от най-успешните модни и рекламни фотографи у нас, признат творец и в графичната илюстрация. „Терапевтът Иван Гарабитов ми даде здраве, без него бях в тотална безизходица“, подчертава майсторът на обектива.

Здравословните проблеми на Алберт започват през 2005-а година, когато изпада в страхова невроза след тежка раздяла с бившия си съдружник. Поставят му диагноза параноидна шизофрения и започва да приема лекарството халоперидол. За една година благодарение на терапията мозъкът му започва да функционира нормално. „Аз съм от щастливците, от тези 5 процента от хората, които доказано със специален тест са успели напълно да си възстановят мозъчните клетки и психика“, казва известният моден фотограф. Но лечението оказва страничен ефект, което пречи на работата му – качва над 20 килограма, от 70 става 95 кг при ръст 173 см. Пробва всякакви диети, но без полза. През 2014 година го застига още един тежък здравословен проблем. Многото работа и стрес отключват диабет. Открива болестта след обстойни изследвания заради влошено зрение. Кръвната му захар е 28, влиза в болница на системи с инсулин, а след това започва лечение с хапчета.

Алберт Барух с терапевта Иван Гарабитов

Заради биполярното разстройство Алберт изпада понякога в дълбока депресия (затваря се в себе си) или в еуфория (мозъкът работи непрекъснато, превъзбудата води до безсъние). Всяко следващо влизане в такава фаза е все по-дълбоко и по-страшно за здравето. През 2016-а, след пристъп на еуфория, захарта му скача пак на 28. Минава на инсулин с инжекции по 3 пъти на ден и научава лекарската диагноза, че така ще е до живот. При пристъпа на еуфория през 2016-а година получава и амнезия. „Включвах копчето на фотоапарата и бях забравил как да го настроя за снимки, знаех как да пусна компютъра, но не и как да работя с него“, връща спомените назад Алберт. Заради психическото си състояние не може да изпълни поетите задължения към клиентите.

Тогава идва спасението. Негови клиенти, Катя и Йордан Йосифови, собственици на кастинг агенция, го насочват към Иван Гарабитов. Терапевтът е помогнал на дъщеря им за решаване на здравословен проблем.

„Отидох в център „Гарабитов“ в София, Гарабитов ми каза да легна на кушетката, и както е в акупунктурата, напипа с пръсти ключовите точки, отговарящи за органите в тялото. Постави точна диагноза и ми каза всички проблеми, които съм имал, без аз да си отворя устата“, разказва майсторът на обектива. „Изписа ми нещо много просто – три пъти на ден да пия сиропите „Дар от Гарабитов“ и „Мадал Бал“, и да правя тип „тибетски“ упражнения за около 20 минути. Те са лесни за изпълнение, но натоварването е сходно със силова тренировка във фитнеса. След като сутрин изпия сиропите, давам на организма не храна, а натоварване с гимнастиката и след това нормално обядвам и вечерям.

В рамките на 3 месеца от 95 кг станах 78 кг с хранене, без гладуване и без увисване на кожата, съпътстващо всяко отслабване. И най-важното – още след първия месец на програмата „Гарабитов“ спрях инсулина. С инсулина имах кръвна захар над 10, а след като започнах да правя програмата, захарта стана 5, на стойности на недиабетик, които са между 4 и 6. По предписание на ендокриноложката спрях инсулина и започнах да взимам най-малката доза медикамент за диабета.

Вече повече от 2 години поддържам нормално тегло от 78 кг, захарта ми е в норма, нямам пристъпи на депресия или еуфория. Сега съм жизнен и силен, катеря се като коза по планините. Продължавам да правя програмата „Гарабитов“. Няма по-хубаво нещо от нея за добро здраве. Дори и да нямаш проблеми, можеш да я прилагаш за профилактика“, съветва модният фотограф. Той е категоричен, че методиката на Гарабитов е повлияла здравословно на тялото и духа му както на диабета, така и на психическото му заболяване. Затова иска да я сподели чрез медиите с хора с подобни проблеми. За съжаление, съвременното ни общество все по-често страда сериозно от последиците на стреса.

Катя СТАЙКОВА