Мобилно приложение, улесняващо купуването на билети за градския транспорт, заработи в Стара Загора

355

Първата в България акаунт базирана система, даваща гъвкавост и управление на градската мобилност в реално време, заработи успешно в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Приложението „Градски транспорт Стара Загора“ е достъпно в Apple App store и Google Play. От компанията-доставчик – Телелинк, споделиха някои от основните предимства, които го отличават от останалите подобни услуги в областта на градската мобилност.

Приложението е изградено върху иновативна платформа за предоставяне на набиращата все повече популярност в света на „умните градове“ „Мобилност като Услуга“.

Приложението е първото в региона и едно от само няколко в Европа, които предоставят едновременно закупуване на билетни продукти – еднократен билет за всички линии и планиране на пътуване с информация в реално време.

Друга съществена разлика е вградената способност да се управляват данни от множество различни доставчици на транспортни или свързани услуги като част от пътуването, например: наличието и запазването на паркинг, средства за споделено пътуване, велосипеди под наем, ел. скутери и т.н. Съвсем скоро някои от тях ще бъдат достъпни в Стара Загора, което ще направи града първия в Източна Европа с действаща система „Мобилност като Услуга“. В този смисъл естествената следваща стъпка е всички тези възможности да бъдат обединени в платформата, която ще създаде възможности за планиране на пътуванията по различни видове транспорт, за гъвкави плащания и персонализация, базирана на предпочитанията по отношение на време, комфорт, разходи и/или удобства на пътуванията. С осигуряването на разнообразни варианти за избор потребителите на транспортни услуги ще имат възможност да планират безпрепятствено пътуванията си по различните видове транспорт.

Още една иновация има в приложението на „Градски транспорт Стара Загора“ – възможност да поддържа абонаментни карти с намаления. Административният портал на системата предлага възможност на администраторите да въвеждат сами правилата за използване на всеки отделен билетен продукт или карта, като по този начин се предлага на масовите потребители възможността да използват своята абонаментна карта през мобилния телефон, без да се налага да я носят в себе си. Всички продукти могат да бъдат зареждани както в центровете за обслужване на клиенти – наличните автомати, разположени по ключови спирки и в самите автобуси, така и през уебсайта.

В разработката на платформата са участвали екипи от дизайнери на потребителско преживяване и инженери с дългогодишен опит в областта, което личи от изключително олекотения дизайн и простота на управление. С буквално няколко натискания потребителите могат да въведат желаната дестинация и да закупят необходимия билет. Вградени алгоритми изчисляват резултатите за части от секундата, като същевременно използват данни за настоящата наличност на превозни средства и отбелязват с голяма точност очакваното време на пристигане. Това прави използването на градския транспорт много по-удобен, като го доближава до независимостта и предсказуемостта на личното превозно средство.

Реализацията на проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“ включва още въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища и интелигентна система за превенция на задръствания. В ход е и подмяната на съществуващите светофарни уредби и трафик контролери, три ще бъдат и светофарите, даващи с бутон предимство на пешеходците, допълниха от Общината.

(СН)