Млад художник показва гротескни видения в Казанлък

68

Явор Костадинов е обещаващо ярко име в българското изобразително изкуство

В Художествена галерия – Казанлък, бе открита изложбата-живопис „Особен следобед“ на младия пловдивски художник Явор Костадинов. Той е учил в Accademia di belle arti di Brera в Милано. През 2018 година завършва Националната художествена академия – специалност „Живопис“ – в класа на проф. Ивайло Мирчев. Явор Костадинов работи основно със средствата на живописта и рисунката. Обича да изследва различните възможности за внушение на изображението, като някои от работите му са с рязък и експресивен характер, докато в други търси повече пестеливост в изказа, монохромност и синтез.

Автор е на три самостоятелни изложби: „Някои страхове“ (2019) в галерия „Васка Емануилова“ – София; „Отвратен, но любопитен“ (2018) в галерия „Гешов“ в София и „Темпореално“ (2018) в столичната галерия „Сердика“. Участва в редица общи изложби в България и извън границите на страната. Има награди за млад автор от национални изложби в Габрово, Сливен и Монтана, награда за живопис от конкурса на „Алианц България“ за 2018-а, номинация за наградата за изкуство „Сирак Скитник“ и награда за живопис на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, награда „Анастас Стайков“, като дипломант от НХГ „Цанко Лавренов“. Негови творби са включени в колекциите на Художествена галерия „Христо Цокев“ – Габрово, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана; Корпоративна колекция на“Алианц България“, София.

В опитите си за себеизразяване 26-годишният художник работи с абсурдното и гротескното, съчетано понякога и със смешното; често заимства елементи от реалността, различни свои сънища или асоциации, които интерпретира по свой специфичен начин. Друга линия, която представлява интерес за него, това са творби с подчертан социален или политически коментар.

Със своята изложба в Града на розите авторът се опитва да покаже на публиката, че всеки един ден може да бъде изпълнен с необикновени, причудливи или неочаквани моменти, стига да имаме любопитство, за да ги потърсим и очи да ги видим.

Петър МАРЧЕВ