Млад географ популяризира делото на проф. Атанас Иширков

128
Спасимир Пилев (вляво) обяснява на д-р Димитър Желев кое е последното попълнение на колекцията с пощенски картички

Над 300 пощенски картички от 65 страни по целия свят има в колекцията си географът Спасимир Пилев, който реализира по този начин идеята си да популяризира делото на проф. Атанас Иширков, основател на родната географска наука.

Срещу всяка получена картичка младият учен изпраща своя, на която са показани български народни инструменти. Сред събраните в колекцията му от Камчатка, Бахамските острови, Перу, Япония и Нова Зеландия на повечето има запечатани природни забележителности.

Работещият като редактор в специализирано издателство за електронни книги Пилев в свободното си време подпомага на доброволни начала попълването на Уикипедията и сканирането на документи в Държавния архив.

Фотосите на проф. Румен Пенин привлякоха вниманието на младите участници във форума

Част от сбирката си 31-годишният Спасимир представи на провеждащото се в Стара Загора пето издание на Българския географски фестивал, което привлече в Града на липите над 600 души: ученици, студенти, преподаватели и просто любители на интересните дестинации.

Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, тя е прегърната от образователния портал „Географ БГ“ и Българското географско дружество, които са основните организатори.

Във фоайето на Старозагорската опера освен изложба на пощенски картички има още две: на Българския антарктически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, и „Географията – пътешествие и приключение“ с фотографии на проф. Румен Пенин, коментира съоснователят на „Географ БГ“ д-р Димитър Желев, който пък колекционира четирилистни детелини и вече има събрани над 1000 екземпляра от цял свят.

ХРИСТО ХРИСТОВ