Млади урбанисти си дават среща под липите

96
Момент от предна дискусия в двора на обявената за паметник на културата къща на старозагорския архитект Христо Димов

Срещи-дискусии под надслов „Тяло, Дух, Градът“ на млади български специалисти в областта на урбанистиката ще се проведе в Стара Загора на 16 и 17 септември по инициатива на творческия колектив „На улицата“. В първата дискусия „Град и Дух“, която ще стартира от Къщата на архитект Христо Димов (в непосредствена близост до родния дом на поета Веселин Ханчев) и ще завърши в къща-музей „Гео Милев“, ще се обсъждат темите за литературните маршрути в Града на липите, творческите локации във Варна, някои „хитри“ урбанистични решения в Габрово и цифровизацията, като начин за опазване на културното наследство. Модератори са Лена Драголова, арх. Явор Панев, арх. Христо Димитров и Пенчо Койчев.

По същия маршрут ще премине и втората дискусия, озаглавена „Град и Тяло“, в която представителите на „София избира децата“ ще очертаят „малките“ неща в големия град, а от сдружение „Безопасни детски площадки“ ще акцентират на безопасната и вдъхновяваща градска детска среда.

Творческият колектив „На улицата“, който обединява архитекти, писатели, художници, журналисти, музиканти и други представители на арт средите, съществува вече трета година. По инициатива на неговите членове бяха оформени няколко нови културни средища в Стара Загора, където под различни форми се коментират идеи за запазване на духа на Града на липите и поетите.

Христо ДИМИТРОВ