Младежкото обединение на БСП – Стара Загора, направи дарение на Общинския приют за безстопанствени животни

3663

Младежкото обединение в БСП – Стара Загора, направи дарение на Общинския приют за безстопанствени животни, който се намира в старозагорското село Могила – Младежите дариха UV-стерилизатор и машинка за подстригване, които са необходими за новата амбулатория към приюта.

Общинският приют е изграден съгласно съвременните изисквания и е с капацитет за настаняване от 120 кучета.

По думите на младежкия председател Владимир Грамовски акцията е провокирана от желанието им да се обърне внимание на проблемите, с които се сблъскват работещите в Общинския приют. „Много често в нашата държава ставаме свидетели на законови разминавания, които противопоставят институциите и спъват нормалната работа в места като това. Искаме да дадем гласност на наболели въпроси и да търсим заедно нормативни възможности за отстраняването им, с което едновременно да защитим животните, но да помогнем и на екипа, който се отнася с невероятна отговорност и професионализъм към задълженията си“, споделиха младите социалисти след срещата си с работещи в приюта.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се, кастрират се, маркират се и след възстановителния период се връщат по местата, от които са заловени. Кучета, заловени в района на болнични и лечебни заведения, детски площадки и градини, училища, както и болни животни, които се нуждаят от лечение или проявяват агресия, не се връщат, а остават в приюта за отглеждане. Много често това води до предпоставки за пренаселване на приюта, което затруднява нормалното пребиваване на четириногите, а и поставя служителите в приюта пред угрозата да бъдат санкционирани от контролните органи заради пренаселването им, стана ясно на срещата с екипа.

Работещите обясниха, че в сравнение с други държави, където ако в рамките на 45 дни след настаняване в приют не бъде осиновено дадено бездомно животно, същото бива евтаназирано, в България тази практика не се прилага. Според тях проблемът може да бъде разрешен, ако се засили контролът върху изоставянето на животните. Работещ вариант е чипирането на домашните любимци. Така при залавяне на безстопанствено животно служителите бързо ще открият собственика и същият ще понесе отговорност за действията си. „Проблемът е, че възможността за поставяне на чип съществува, но контролът по изпълнението липсва. Пример за това е и така нашумялата напоследък зоополиция. Прекрасна идея, уредена със закон, но на практика съществува само на хартия“, коментира Грамовски.

Статистиката сочи, че в селата се откриват повече изоставени кучета, отколкото в града. Екипът на приюта сподели, че често намират кашон с новородени кученца, изхвърлени в нивите около дадено населено място. Според тях малко са желаещите да осиновят куче от приют и е важно хората, които желаят да си вземат домашен любимец, да бъдат поощрявани да избират именно този вариант.

(СН)