Митрополит Киприан отново взема диригентската палка

151
Митрополит Киприан през 2018 година дирижира ораторията "Моление" от Найден Андреев в подножието на монумента "Бранителите на Стара Загора" по повод годишнината от епичните боеве край изпепеления от войските на Сюлейман паша Град на липите

За пореден път от началото на годината Старозагорският митрополит Киприан ще вземе диригентската палка, за да ръководи с хормайстора Младен Станев концерт под надслов „Класично и модернистично“ от цикъла „Музика без граници“.

Хористите от Държавната опера са подбрали разнородни творби, като условно концертът е разделен на три части. В първата от тях на пулта ще бъде владиката, за да дирижира „Стабат Матер“ от Джовани Батиста Перголези. Ще бъде изпълнено почти цялото произведение със солисти Деси Стефанова (сопран) и Даниела Нинева (мецосопран). Ще прозвучат и песни от класическата хорова литература (от В. А. Моцарт, Роберт Шуман, Джордж Гершуин и др.), както и на български композитори.

„Стабат Матер“ на Перголези е от епохата на бароковата музика и рисува страданието като част от нашия живот, която не можем да избегнем, но трябва да намерим смисъла и силата да го преживеем“, коментира митрополитът, който има музикално образование от родния си Казанлък и е известен с пиетета си към дирижирането. Киприан пояснява, че творбата е написана върху най-тъжния духовен текст – майката, оплакваща разпнатия на кръста свой син. „Страстната“ седмица и последващите празници отминаха, но продължаваме да живеем с болката на горчивото ни съвремие, в което много хора изгубиха близките си и много майки губят синовете си“, допълва той.

Съвсем наскоро, на 18 март, владиката дирижира в катедралния храм „Свети Николай“ хоровото изпълнение на песента „Во Царствие твое“ по музика на Добри Христов в рамките на проекта „Не на войната!“, припомни директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов. В нощта пък на Велика сряда (20 април) меломаните от Града на липите за втори път се насладиха на ораторията „Страсти по Матея“, създадена от именития руски духовник митрополит Иларион (Григорий Валериевич Алфеев), един от любимите творци на владиката.

Второто послание на концерта „Музика без граници“ на 12 май е ЗА ЛЮБОВ, които хорът ще изпрати с изпълнението на хорови миниатюри от разнообразни жанрове и от различни краища на света. „В тях ще преживеем човешките копнежи, ще се докоснем до природата като извор на любовта, ще усетим месец май и пролетните трепети“, коментира хормайсторът Младен Станев. На финала ще прозвучи „Малката джаз меса“ на английския композитор Боб Чилкот, с която ще бъде отправено послание за надежда.

„Последните думи от произведението: „Ти, който пое греховете на света, дай на нас мир!“, можем да погледнем и като поука от днешните събития – да направим света такъв, че да не се налага някой да страда заради грешките на всички. И да се надяваме за мир между хората“, допълва той.

Христо ХРИСТОВ