Митрополит Киприан оглави Инициативен комитет, номинирал директора на Операта за Наградата „Стара Загора“

109
Огнян Драганов инициира срещи в старозагорски училища, за да привлече в Операта млада публика

Старозагорският митрополит Киприан председателства Инициативния комитет, номинирал директора на Държавна опера – Стара Загора, Огнян Драганов за Наградата „Стара Загора“.

Номинацията е за индивидуалната награда в направление „Култура и изкуство“ за „изключителен принос в развитието и възхода на институцията, която ръководи, както и за цялостния духовен живот на общността“. От учредяването на наградата досега това е първият случай, в който духовно лице се включва в номинации. Сред участниците в Инициативния комитет са областният управител Гергана Микова, почетните граждани на Стара Загора Веселина Кацарова и Стефка Минева, изп. директор на ПФК „Берое“ Илко Русев, председателят на ТПП – Стара Загора, Олег Стоилов, председателите на Клуба на работодателя и Обществения дарителски фонд – доц. Борислав Попов и Даниела Димитрова, директорите на НУМСИ „Христина Морфова“ и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – Розета Величкова и Теодора Николова, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева и др.

В предложението за номинацията, изпратено до кмета Живко Тодоров, се посочва, че Огнян Драганов е кореняк старозагорец, талантлив режисьор и отличен ръководител.

„В рамките на малко повече от 3 години той успя да „извади“ Старозагорската опера от мъртвата зона с 1.2 млн. лв. дълг и да я изведе в първите редици на музикалния живот на България. Според отчетите за 2018 г. на Министерството на културата Държавна опера – Стара Загора, е на второ място в страната по бюджет след Софийска опера с 12.5 млн. лв.“, пише в предложението. В него са цитирани редица реализирани инициативи от Огнян Драганов и ръководството на Операта, някои от които за пръв път в страната като Опера на стадиона, Опера с кукли, Опера в цирка, както и откриването на камерна оперна сцена „В джоба 234“, възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния Фестивал на оперното и балетното изкуство като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа и др.

Като заслуга на Огнян Драганов е посочено присъствието на Държавна опера – Стара Загора, на световната оперна карта, както и създаването на млади кадри и отглеждането на млада публика.

„Харизматичният и неуморим Огнян Драганов успя да върне предишната слава и гордост на Операта за старозагорци, като я превърна в истински духовен център. Това са все дейности, които заслужават не само адмирации, но и номинация за най-високото отличие на общината – Наградата „Стара Загора“, заключава предложението на Инициативния комитет.

(СН)