Митрополит Киприан: На Шипка доказахме, че можем да сме заедно

229
Участниците в срещата за честването на 3-ти март, инициирана от кмета на Казанлък Галина Стоянова

Работна среща за организацията на предстоящото честване на 3-ти март на връх Шипка се състоя вчера в Казанлък с участието на кмета на общината Галина Стоянова, областния управител Гергана Микова, директорите на ОД МВР и РД ПБЗН, Областно пътно управление, командира на 61-ва Стрямска бригада, Старозагорския митрополит Киприан и представители на институции, ангажирани с организацията на Националния празник.

Участниците обсъдиха технически подробности около организацията и провеждането на тържествата. Честването на Националния празник в Казанлък ще започне на 2-ри март на централния площад „Севтополис“ с официална церемония по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ. За първи път след това множеството ще се отправи с факелно шествие под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“.

На 3-ти март официалната част ще бъде на първата площадка под Паметника на свободата. Митрополит Киприан определи избраното място като „подобаващо за честванията“ и си спомни трудностите с почистването на снега преди две години: „Тогава на Шипка доказахме, че можем да сме заедно. А щом всички можем да бъдем едно, значи можем всичко!“, заключи владиката.

Честването ще започне в 11 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите воини, отслужена от митрополита, и приветствени слова. След това официалните лица ще поднесат венци и цветя пред паметника и ще сведат глави в криптата на монумента в знак на почит пред загиналите за свободата на България.

От почистващите фирми съобщиха, че имат необходимата организация, за да осигурят на 3-ти март нормални пътни условия за преминаване на колите и автобусите до върха.

(СН)