Мирела Демирева се позлати в Рабат, надскачайки Ласицкене

81

Олимпийската вицешампионка от Рио де Жанейро ‘2018 и състезателка на СК по лека атлетика (СКЛА) „Берое“ Мирела Демирева постигна първа победа в своята кариера в турнирите от Диамантената лига по лека атлетика. Тя триумфира в състезанието в Рабат, Мароко, като постигна 1.94 метра във високия скок.

Обявената през 2016-а за „Спортист на годината“ и „Спортист No 1 на Стара Загора“, която по-рано през сезона в шведската столица Стокхолм за пръв път скочи 2 метра в кариерата си, затвърди добрата си форма. В края на състезанието тя се пробва на 2.02 метра, за да подобри личния си рекорд, но направи три неуспешни опита.

За историята обаче ще остане, че беройката сложи край на невероятната серия на световната шампионка Мария Ласицкене, която имаше 45 поредни победи от 2016 г. насам.

„Щастлива съм, макар че не скачах много добре. Състезанието беше трудно, но се справих с обстоятелствата. Времето беше топло, но публиката е чудесна и създава настроение. Имах известни проблеми с разбега, вятърът също пречеше, но победата си е победа“, сподели Мирела Демирева.

Тя се готви за Балканиадата под Аязмото в Стара Загора на 21 и 22 юли, а по-късно през сезона е европейското първенство, което е в Берлин между 7 и 12 август.

Добър резултат постигна и Габриела Петрова в тройния скок. Тя остана само на 2 см от място в тройката, след като завърши четвърта с резултат 14.40 метра. За Петрова това е изравнено най-добро постижение през сезона, а още по-добър резултат ще гони в Града на липите.

Европейската шампионка на 100 м Ивет Лалова-Колио отново ще взриви трибуните под Аязмото в коронната си дисциплина. Очаква се добро постижение и от сребърната медалистка от Евро ‘2017 Радослава Мавродиева. При мъжете участие ще вземат топспринтьорът Денис Димитров – състезател на СКЛА „Берое“, така както Мирела Демирева, и водещият ни представител в тройния скок – Георги Цонов.

Старозагорци очакват с нетърпение състезанието. На Балканиадата през 2013 г. всеки ден над 9 хил. зрители наблюдаваха стартовете. Очаква се тази година те да са повече.

Надпреварата за най-добрите на Полуострова се организира от Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), с подкрепата на Община Стара Загора и заралийския СКЛА „Берое“. Състезанието дава последна възможност на членуващите атлети в АБАФ да покрият норматив за Европейското първенство в Берлин, Германия, от 7 до 12 август. За най-голямото спортно събитие в леката атлетика в България за годината ще пристигнат над 1000 атлети и официални лица от всички 18 страни-членки на АБАФ.

(СН)