Миньорите посрещат професионалния си празник в несигурност

564
Тези багери на "Мини Марица-изток" ЕАД извличат от земните недра единствения български източник на ел. енергия, който гарантира енергийната независимост и сигурност на страната ни

За поредна година миньорите от най-голямото въгледобивно дружество на Балканския полуостров – „Мини Марица-изток“ ЕАД, ще посрещнат професионалния си празник – Деня на миньора (18 август), с несигурност за бъдещето си. Въпреки че специалистите в бранша са категорични: ДЪРЖАВНОТО ДРУЖЕСТВО ИМА РЕЗЕРВ ОТ 1.8 МИЛИАРДА ТОНА ВЪГЛИЩА, КОИТО ПОНЕ ДО 2050 Г. ЩЕ ГАРАНТИРАТ ПРОИЗВОДСТВОТО НА ИКОНОМИЧЕСКИ ЕФЕКТИВНА ЕЛ. ЕНЕРГИЯ И НАЙ-ВАЖНОТО – ЕНЕРГИЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ И СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ!

Че въглищата са единственият български енергиен дар от природата (б.р. в сметката не слагаме слънцето, вятъра и водата, за тях са направени други „богопомазани“ аритметики), е известно на всички управлявали досега правителства. Но винаги комплекс „Марица изток“ е бил в тъча заради доминиращите в политиката лобита. Единственият министър от годините на демократичните промени до сега, който се обърна с лице към „Марица изток“, е настоящият на енергетиката Теменужка Петкова, която в прав текст вече многократно е обявявала, че комплексът е безалтернативен за енергийната сигурност и независимост на страната.

Но тя, както и цялото българско правителство са в „прегръдките“ на европейските институции, поели твърд курс към декарбонизация и затварянето на въглищните централи, основно под давленията на еколози-лобисти.

Европейските еко директиви никнат по-бързо, отколкото гъбите след дъжд, и всяка следваща скъсява живота на въглищните централи, респективно и на въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“. Понастоящем освен националния ни енергиен план, който трябва да бъде одобрен от останалите страни-членки на ЕС, в спешен порядък е изработването и защитата пред ЕК на механизъм за капацитет на въглищните ТЕЦ-ове и получаването на дерогации във връзка с приетите преди две години нови екологични норми. До момента решение за дерогация беше дадено само на ТЕЦ „Марица изток 2“, което обаче се обжалва в съда от екологична организация, тоест то не е влязло в сила, а за т.нар. американски централи – ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, такива въобще няма издадени, въпреки че те покриват всички европейски еко изисквания. Отделно от това е вездесъщият проблем с галопиращите цени на въглеродните емисии, които загробват финансово най-голямата българска централа – ТЕЦ „Марица изток 2“.

Но тъй като ТЕЦ-овете от Източномаришкия басейн са скачени съдове с въгледобивното „Мини Марица-изток“ ЕАД, няма как бъдещото му да е ясно при тези недоказани от науката, но ултиматумно налагани изисквания.

Казано накратко: мъглата около комплекс „Марица изток“ става все по-гъста заради европейските дестриктивни директиви, витиеватите послания на български политици и мудните действия, касаещи бъдещата експлоатация на комплекса.

Припомняме тези факти в навечерието на най-мъжкия празник – Деня на миньора, с надеждата, че българското правителство ще се мобилизира и ще направи всичко възможно да спаси енергийната независимост и сигурност на България, работните места не само на миньорите и енергетиците, но и на цялата българска индустрия, чиято конкурентоспособност зависи от цената на тока, сиреч от комплекс „Марица изток“.

Йовка НИКОЛОВА