Минният експерт Иван Арсениев: На COP 24 държавата ни трябва да изрази много по-твърда позиция за комплекс „Марица изток“

582
Международната конференция по изменението на климата (СОР 24) в Катовице ще продължи до 14 декември

* Тук не става само въпрос за работни места в комплекса, а за глобален национален икономически интерес.

* Много се спекулира с възможностите на възобновяемите енергийни източници. Всички специалисти знаят, че да се разчита на ВЕИ в следващите 40 или 50 години е една химера и че без базови мощности България не може.

Има ли полезен ход българската делегация на COP 24 в Катовице. Безотговорен ли е американският президент, оттегляйки САЩ от Парижкото споразумение? Отговорите на тези въпроси четете в интервюто на „Старозагорски новини“ с бившия главен проектант на „Мини Марица-изток“ Иван Арсениев:

– Международната конференция за изменението на климата (СОР 24) в Катовице започна с твърдата позиция, изразена от президента на България Румен Радев. Оптимист ли сте обаче за финала на срещата на 14 декември, г-н Арсениев?

– Не мога да бъда оптимист за срещата в Катовице. За мен българската държава трябва да изрази много по-ясна, много по-категорична позиция по отношение на комплекс „Марица изток“, да защити националния интерес, защото както много добре знаем, че въглищата на „Мини Марица-изток“ и енергията, произвеждана от тези въглища, са единственият национален енергиен ресурс, който не зависи от никакви външни фактори. Комплексът гарантира не само националната енергийна независимост, но и независимостта на държавата като цяло.

– След като Европа е източник само на 9% от емисиите на парниковите газове в света, защо според Вас Европейската комисия толкова се е вкопчила във въглищните централи на страните от ЕС и иска тяхното затваряне?

– Отговорът на този въпрос е сложен, но най-вече заради това, защото са замесени мощни икономически интереси, които са извън рамките на нашата държава, но тук е мястото на държавата да защити националния интерес. Така, както правят голяма част от богатите държави.

– Неминуемо в Катовице ще се стигне до разминаване между българската позиция за запазване на работните места в комплекс „Марица изток“ и позицията на Европейската комисия. Има ли полезен ход българската делегация в Катовице?

– Аз не мога да коментирам дали има полезен ход, или не, защото съм далеч от дипломацията, но моето категорично мнение е, че България трябва да заеме много, много по-твърда позиция при решаването на този проблем, още повече, че тук не става само въпрос за работни места в комплекс „Марица изток“. Тук става въпрос за глобален национален икономически интерес. Това означава, че ако някой посегне на комплекс „Марица изток“, цената на електроенергията ще скочи нагоре и малкото промишленост, която имаме, няма да я има след това.

– САЩ е втората в света страна след Китай по отделяни количества парникови газове, но нейният президент Доналд Тръмп обаче изкара САЩ от Парижкото споразумение и няма да подпише готвените в Катовице по-рестриктивни мерки за климата. Как си обяснявате тази негова позиция, той не се ли притеснява за здравето на американците, както това демонстрират европейските лидери. Или Тръмп е безкрайно безотговорен?

– Явно не се притеснява. А той е доказал, че не е безотговорен, а отговорен политик. Той просто защитава националните интереси на държавата си, така че може би всички наши ръководители трябва да вземат пример точно от този човек.

– От Тръмп?

– От Тръмп. Явно той и неговите съветници са си дали ясна сметка, че измененията в климата не са плод на човешката дейност, а това са естествени природни неща, които се случват и без нашата намеса. Определено хората постъпват прагматично. Направили са си сметката. А нашите управляващи трябва добре да се замислят защо американският президент постъпва по този начин.

– Вие участвахте в изготвянето на доклада на БАН за АЕЦ „Белене“. Възможно ли е в далечен хоризонт енергийната сигурност на България да бъде гарантирана от атомните централи – АЕЦ „Козлодуй“ и евентуално АЕЦ „Белене“, и от Възобновяемите енергийни източници, за които толкова много настояват еколози и европейски политици?

– В последната година много се спекулира с възможностите на Възобновяемите енергийни източници. Всички специалисти знаят, че да се разчита на ВЕИ в следващите 40 или 50 години е една химера и че без базови мощности България не може. Имаме си в момента една работеща атомна централа, имаме си работещ комплекс „Марица изток“, които абсолютно задоволяват нашите потребности и в следващите 40 или 50 години могат да ги задоволят.

– Но как българското правителство би отстоявало в бъдеще позициите си в защита на комплекс „Марица изток“, след като ЕК се готви да го затвори?

– Може би трябва да се поучат как други европейски правителства защитават собствените си национални ресурси като Полша, Германия, Гърция. Не трябва да забравяме, че в Гърция има аналогично находище, има комплекс, който е с по-голяма инсталирана мощност. Да сте чули някога някой да прави сметки в Гърция да затваря тези мощности? Не само това. Те в момента изграждат нова въглищна мощност, която ще въведат в експлоатация в 2021 г. Това се случва и в други страни-членки на ЕС. Така че просто нашите управници трябва да се поучат от опита на ръководителите на тези европейски държави.

– А не трябваше ли да се направи една обща коалиция с тези държави преди СОР 24 в Катовице?

– Доколкото знам правиха такава обща коалиция с обща позиция, но до каква степен и как ще бъдат защитени интересите, на този етап на мен ми е трудно да коментирам.

– Дълги години бяхте главен проектант на „Мини Марица-изток“. За колко години напред Източномаришкият басейн има запаси от въглища, които са проучени и чийто добив е ранатиран?

– Икономически ефективните запаси към днешна дата могат да гарантират производството на електроенергия минимум до 2060 г., а след това остават още запаси, които към настоящия момент е трудно да прогнозираме дали ще бъдат ефективни, или не. Но до 2060 г. има такива запаси.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА