„Мини Марица-изток“ гарантира сигурността на енергийната ни система и по време на извънредното положение

95
Над 7 000 са служителите на трите държавни открити рудника в държавната "Мини Марица-изток" ЕАД - Раднево (вдясно е изпълнителният директор инж. Андон Андонов)

„Към момента имаме разкрити над 85 млн. тона въглища, които при максимално натоварване на топлоцентралите ще стигнат за 3 години, на този етап не сме вземали решение да се спре разкривката“, съобщи в неделя изпълнителният директор на държавното „Мини Марица-изток“ ЕАД инж. Андон Андонов.

Веднага след обявяването на извънредното положение са въведени предварително разписаните мерки. Сред тях е спиране използването на електронните карти за влизане в помещенията, където се правят назначенията на персонала, целта е да няма струпване на хора, самите назначения се правят с по-малко хора. Раздадени са ръкавици и маски на онези служители, които по принцип работят с повече работници.

Инструктирани са собствениците на превозваческите фирми да се прави непрекъсната дезинфекция на автобусите и микробусите, които извозват работници от територията на 4 области: Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска.

По думите на инж. Андонов взето е решение всички служители, които имат възможност да изпълняват задълженията си дистанционно, да го правят от домовете си. Има готовност част от персонала да бъде пуснат в отпуск, като първо ще се използват неизползваните до момента платени дни. Затворени са всички столове на дружеството, храната се раздава под формата на сухи пакети. Под ключ са и ресторантите към почивните бази, прекратени са програмите за рехабилитация на почиващите.

Христо ХРИСТОВ