Министър Теменужка Петкова: Хората трябва да бъдат спокойни, „Дънди Прешъс“ официално се отказа от проучване

224
Министър Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова официално потвърди, че канадската златодобивна компания „Дънди Прешъс Металс“ се е отказала от намерението си за извършване на проучвателни дейности в местността Свети Никола, разположена на територията на 5 общини от Старозагорска и Пловдивска области. Това стана ясно от отговора на Петкова на питане от старозагорския депутат на БСП Георги Гьоков и негови колеги в петъчния парламентарен контрол.

Припомняме, че компанията обяви своето решение да се откаже от проучвателни дейности в местността, след като жители на петте общини обявиха своето несъгласие с издаденото на 13 декември 2019 г. разрешение за това.

По повод действията на Министерството на енергетиката Теменужка Петкова подчерта в отговора си на депутатското питане, че ведомството е спазило всички законови актове. По думите й преди издаването на разрешителното то е преминало през предвидените съгласувателни процедури. „В тази процедура не бяха постъпили становища от компетентните органи, въз основа на които да бъде мотивиран отказ за проучване в местността Свети Никола“, посочи Петкова.

Отказът на „Дънди Прешъс Металс“ от подписване на договор за проучване по същество е дало основание за оттегляне на решението за извършване на проучвателни дейности. Официалната позиция за отказа е била депозирана от частното дружество и в Министерството на енергетиката. „Хората трябва да бъдат спокойни. Искам да уверя българските граждани, че когато се осъществява такъв тип дейност, се следи на първо място за спазване на правилата по опазване на околната среда и живота, и здравето на населението. Започването на такъв тип дейности е невъзможно без положителна оценка за влиянието върху околната среда“, подчерта от парламентарната трибуна министър Теменужка Петкова.

Въпреки отказа на канадската компания на 26 юни в Стара Загора бе учредена гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“. На първото си събрание участниците поискаха правителството да наложи забрана за проучването и добива на злато в района на Сърнена Средна гора и регионът да бъде обявен за защитен. В ход е подписка по темата.

Живко ИВАНОВ