Министър Теменужка Петкова от парламентарната трибуна: Въглищните централи трябва да ги има и ще ги има!

281
Министър Теменужка Петкова

„Ние сме казали много ясно на хората каква е нашата визия. Нашата визия е, че въглищните централи трябва да ги има и ще ги има. До 2030 г. България е заложила в Интегрирания план „Климат – енергетика“ (б.р. разработен съобразно европейски регламент и изпратен на ЕК) работата на тези централи на пълната им мощност и впоследствие – до 2050 г., защото този план е с такава прогноза, с такъв хоризонт – до 2050 г. Тези централи ще останат и до 2050 г., защото България няма друга базова мощност, която да й гарантира работата на електроенергийната система.“ Това заяви в петък от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на питането на народния представител от БСП Красимир Янков какви мерки е предприело Министерството на енергетиката за гарантирано запазване на хилядите работни места в комплекс „Марица изток“.

„Безспорно Маришкият басейн е сърцето на българската енергетика. Тази част от България е изключително важна от енергийна гледна точка затова, защото тя ни дава възможност, на първо място, да имаме един местен ресурс, именно лигнитните въглища, които пък гарантират нашата енергийна сигурност и се явяват един вид най-голямата диверсификация на един от източниците за производство на електрическа енергия. Този ресурс, който притежаваме в Маришкия басейн, е достатъчен, за да осигури производството на електрическа енергия от въглища в следващите 60 години. Централите, които се намират в Маришкия басейн, са изключително важни от гледна точка на енергийната сигурност на страната“, подчерта министър Петкова. Относно тенденциозната политика на Европейски съюз за затварянето на въглищните централи тя посочи, че този проблем не стои само пред България, но и пред други страни, държави-членки на ЕС, като даде за пример Полша, където 80% от електрическата енергия се произвежда от въглища.

За запазването на комплекс „Марица изток“ във връзка с новите много по-рестриктивни еконорми на ЕК министър Петкова припомни, че веднага след влизането им в сила в МЕ беше създадено координационно звено за подпомагане на въглищните централи при разработване на документите им за получаване на дерогации. „Преди броени седмици Министерството на околната среда и водите излезе с първо свое решение за даване на безсрочна дерогация на ТЕЦ „Марица изток 2″. За съжаление, в последния ден, в който изтичаше срокът за обжалване, беше подадена жалба пред Административния съд и сега това решение на МОСВ се обжалва. Но аз съм сигурна, че всички мотиви, които са изложени в това решение, са абсолютно основателни и съдът ще се произнесе справедливо, и се надявам този въпрос да бъде решен“, отбеляза Теменужка Петкова.

Тя припомни още, че МЕ заедно с БЕХ са предприели поредица от мерки, свързани с дейността на ТЕЦ „Марица изток 2“ и до 21 декември м.г. на стойност над 360 млн. лв. са били закупени необходимите квоти на въглеродни емисии, за да бъде гарантирана работата на централата. Както и че предстои държавата да изпрати нотификация до ЕК с искане за увеличаване на капитала на ТЕЦ „Марица изток 2“ – също много важна стъпка, пряко свързана с дейността на централата и с работата на хората в Маришкия басейн.

А що се отнася до Интегрирания план „Климат – енергетика“, Теменужка Петкова подчерта, че той, освен че е изпратен до ЕК, е качен и на сайта на Министерството на енергетиката. „Ако си направите труда да видите какво пише в него, ще видите какво сме заложили по отношение на въглищните централи. Този документ сме го обсъдили с колегите от синдикатите на мините, с колегите, които работят там. Смятате ли, че правителството не знае какво точно се случва и ще чакаме опозицията да ни подсети за нашите ангажименти и за това кое е важно да се направи за България?!“,заключи министър Петкова.

Медията ни припомня, че в рамките на две седмици Красимир Янков е третият политик, който се упражнява на тема комплекс „Марица изток“. И докато Янков използва законното си право да задава въпроси на парламентарен контрол, останалите двама – Румен Петков и Румен Овчаров, по време на срещи със свои партийни симпатизанти в Стара Загора рисуваха апокалиптични картини за комплекс „Марица изток“.

Йовка НИКОЛОВА