Министър Танева предупреди стопаните, че сушата ще продължи до ноември

121
Министър Десислава Танева

Хлябът на българите обаче е гарантиран от родна суровина за сметка на износа на зърно

България изпраща една от най-тежките стопански години в своята история. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Стара Загора. Картината е изключително тежка в Източна България, където добивите от есенниците са много под миналогодишните нива. Заради по-благоприятните климатични условия западната половина от страната успява да подобри общата ситуация у нас. Министър Танева съобщи още една неприятна новина за зърнопроизводителите в страната – липсата на дъждове ще продължи до началото на месец ноември. Това показвали средносрочните прогнози за времето. Тя успокои производителите, които имат разписани ангажименти по различни проекти за спазване на сеитбооборота, че в създалата се ситуация санкции няма да им бъдат налагани. Липсата на дъжд почти сигурно ще провали сеитбата на рапица, която трябваше да започне в началото на месеца. Министърът на земеделието посочи, че влагозапасеността в източната част на страната е на изключително ниско ниво. „Имаме анализи месец по месец във всички области в страната. Около 10% е влагозапасеността през цялата стопанска година на много места. Затова е нормално при такива условия да отчетем най-ниските си добиви. Особено за Източна България. В общ план като държава приключваме пшеницата на малко над 4.6 млн. тона. Напълно достатъчно за зърнения ни баланс и фураж, за които са необходими около 1.5 млн. тона. Разликата с предходни години е около 1.3 – 1.5 млн. тона, което означава свит износ на зърно. Това се вижда и в момента по данните за реализираната търговия. Искам обаче отново да подчертая, че изхранването ще бъде с родна суровина и затова няма никаква опасност“, подчерта министър Танева.

В момента у нас тече жътвата на пролетните култури. При слънчогледа тя е към своя край. Очакват се резултатите от най-добрите полета в страната. За маслодайната култура очакванията също са за по-ниски добиви. Десислава Танева изрази надежда, че спадът при количеството произведен от България слънчоглед ще бъде в границите от около 20 до 25%. По думите й намалението на добива отново ще бъде за сметка на износа. България е поредната страна в Черноморския регион, която очаква значително намаление в общия добив от маслодайната култура. Румъния, Украйна и Русия вече на няколко пъти понижиха своите прогнози в резултат на сушата.

В опит да компенсира земеделските производители за неблагоприятните условия и намалената производителност Министерството на земеделието, храните и горите е увеличило бюджета на пакета „Директни плащания“ със 70 000 000 евро за настоящата година. „Взехме тези средства от бюджета на ПРСР 2021 и ги прехвърлихме към „Директни плащания“ 2020 г. Превеждането им към земеделските производители ще стартира след 16 октомври. За т.нар. „площни мерки“ увеличението е с 9%. При обвързаната подкрепа ръстът е с около 13 пункта“, обясни Танева. Междувременно стана ясно, че до края на октомври производителите, при които са констатирани 100% пропаднали площи, ще получат предвиденото обезщетение. В опит да подпомогнат стопаните от МЗХГ, съвместно с ДФЗ, са взели решение за увеличаване на размера при кредитиране за покупка на семена и минерални торове.

Министър Танева съобщи още, че по вече стартиралата мярка „Ковид-1“ за подпомагане на земеделския сектор до средата на септември за подадени близо 30 000 заявления за кандидатстване.

Министърът на земеделието коментира и темата със състоянието на системите за поливане у нас. Танева посочи, че „Напоителни системи“ ЕАД е бенефициент по проект за рехабилитация на съществуващата напоителна мрежа. Предвижда се кандидатстване към Фонда за възстановяване. „Ако то бъде одобрено през следващата пролет, това ще е нашата основна инвестиция, с която ще осигурим повече поливни площи и по-икономично разходване на водния ресурс“, обобщи министърът на МЗХГ.

Живко ИВАНОВ