Министър-председателят Бойко Борисов при посещението му в Стара Загора: ТЕЦ 2 няма да бъде приватизиран!

530

– Г-н премиер, кога ще назначите зам.-министър на енергетиката? Красимир Първанов подаде оставка на 26 март и оттогава министерството, което има да решава толкова много проблеми, е само с един заместник.

– Търся действително подходящ човек. Действително кадрите в енергетиката са доста малко. Освен това знаете, че ние сме поели ангажимент към миньорите от „Мариците“, което ни е много трудно, защото цените и парите, които се плащат за емисии от въглища, са огромни. И синдикатите го знаят това. Понеже в момента битката с контрабандата върви много добре, приходите в бюджета са много добри, ние си позволяваме да дотираме и тютюнопроизводителите, и енергията от въглища, просто за да пазим хората.

– В общественото пространство излезе информация, че е възможно най-голямата българска електроцентрала – „ТЕЦ Марица изток 2“, да бъде приватизирана. Ще позволи ли правителството това да се случи?

– Не, категорично! Тук трябва да се мисли в следващите години, в следващите 5 – 10 години или колкото и да са. По принцип енергията от въглища ще бъде все по-тежко облагана. И тук ние трябва в спокойна обстановка да си поговорим с хората колко години можем да поддържаме и да плащаме от другите пари, за да добиваме тази енергия. Това е тема, по която не може да се говори с политически окраски. Парите ги плащаме всички.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА