Министър Петкова отново гарантира бъдеще на комплекс „Марица изток“

580
На срещата в комплекса "Марица изток" с министъра на енергетиката Теменужка Петкова участваха ръководителите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа"

„Източномаришкият комплекс е изключително важен за енергийната сигурност на страната, министерството и правителството работят целенасочено и сме дали своята заявка пред ЕК чрез интегрирания план „Климат – Енергетика“ и чрез разработваната енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година въглищните централи да работят максимално дълго“. Това заяви пред медиите министърът на енергетиката Теменужка Петкова минути след приключване на срещата, организирана от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ, която се състоя в „Мини Марица-изток“ днес.

В хода на срещата са били обсъдени най-важните проблеми, свързани с настоящето и бъдещето на комплекс „Марица изток“, където се произвежда 46% от електроенергията в България и който е гарант за българската енергийна независимост.

Точно заради необходимостта от запазването на българските въглищни централи на европейската среща на енергийните министри, състояла се на 24 септември в Брюксел, Теменужка Петкова е заявила позицията на българското правителство, че всяка държава от ЕС трябва сама да определя енергийния си микс.

Пред синдикатите Петкова е представила проекта за интегрирания план „Климат – Енергетика“, който трябва да бъде готов до края на годината. От МЕ са категорични, че в този план е записано, че топлоцентралите в „Марица изток“ остават основна базова мощност с хоризонт до 2050 година.

В момента нает от БЕХ международен консултант извършва анализ за адекватността на енергийната система, на база на който страната ни ще представи пред ЕК механизма за капацитет. Тази седмица е било изпратено писмо до ЕК за пренотификация на механизма, което е заявка пред Брюксел, че държавата ни ще се възползва от тази мярка. Целта е от една страна да се гарантира енергийната ни сигурност, а от друга – да се гарантира ликвидността на пазара на електроенергия. Пълната либерализация на енергийния пазар според министър Петкова може да се очаква до 3 и 5 години.

С близо 55 млн. лв. са намалени загубите на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ за осемте месеца на т.г. в сравнение със същия период на предходната 2018-а година, съобщи пред медиите министър Теменужка Петкова. Тя припомни, че държавата в лицето на БЕХ е задвижила процедурата за капитализиране на 600 млн. лв., колкото са задълженията на ТЕЦ 2 към БЕХ. Крайното становище на ЕК, по думите на министър Петкова, се очаква до средата на ноември. Енергийната министърка е категорична, че ТЕЦ 2 работи много добре, че е в добро техническо състояние и единственият й проблем са постоянно увеличаващите се цени на въглеродните емисии.

Петкова съобщи още, че предстоят преговори с ръководството на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за прекратяване на договора за изкупуване на произвежданата ел.енергия. Понастоящем МЕ разполага единствено със становище на икономически консултант на Министерството на финансите, че направените в модернизацията инвестиции са изплатени, но не и със становище на ЕК, че договорът представлява неправомерна държавна помощ.

Теменужка Петкова изрази надежда, че в предстоящите преговори с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще се стигне до взаимнопремливи решения, тъй като американският ТЕЦ е неразделна част от комплекс „Марица изток“.

(СН)