Министър Петкова: Запазването на въглищните ТЕЦ е основният акцент в Енергийната ни стратегия до 2030 г. с поглед до 2050 г.

124

МЕ ще съгласува с Брюксел българския Интегриран план „климат, енергетика“. Предвидено е увеличаване на дела на ВЕИ до 25%, но оттук нататък няма да има стимулиране на „зелените“ производители на ток чрез цената

Запазване на мощностите от въглищните централи е основният акцент в Енергийната стратегия на България до 2030 г. с поглед до 2050 г. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) във вторник. „Това, което е предвидено в Интегрирания план „климат, енергетика“, съответно Енергийната стратегия, е запазване на този тип мощности“, изтъкна Теменужка Петкова, цитирана от БТА. По думите й именно въгледобивът и ТЕЦ, които произвеждат електрическа енергия, са основна базова мощност в българската електроенергетика.

В интегрирания план е предвидено увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в крайното брутно потребление до 25%, съобщи енергийният министър. Категоричната визия на енергийното министерство е, че оттук нататък не може да има стимулиране на този тип производители на ток чрез цената. Те трябва да изграждат своите мощности изцяло на пазарен принцип, определи Теменужка Петкова.

До края на тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Стъпките внимателно ще се съгласуват с Брюксел. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите, съобщи още Петкова.

Сред мерките е и поетапното уеднаквяване на цените на енергията на борсата и за бита. Енергийният министър заяви, че целта е следващите години постепенно да изчезне пазарът, чиято цена се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране.

До юни 2019 г. ЕК трябва да върне коментари по интегрирания план. След като този интегриран план бъде изпратен в ЕК, той ще бъде достъпен и ще има възможност за мнения, становища, ще бъдат направени и обществени обсъждания. След направените корекции от страна на ЕК този план до края на 2019 г. трябва да се приеме, допълни Теменужка Петкова.

(В материала е използвана информация от 3е-news)

Б.Р. Съобщената от министър Теменужка Петкова информация по време на Националния съвет на тристранно сътрудничество не се различава от това, което тя каза по време на протеста на миньори и енергетици в Раднево, организиран в навечерието на международната среща на ООН за климата в Катовице. Според регламента в българската делегация на СОР-24 не бяха включени представители на Министерството на енергетиката, но пък водачът на делегацията – президентът Румен Радев, по информация на WWF България, в Катовице е подписал декларация за т. нар. „справедлив енергиен преход“, който вещае затваряне на въглищните ТЕЦ-ове в хоризонт до 2030 г. и осигуряване на алтернативна заетост на миньори и енергетици, което въобще не кореспондира с българския Интегриран план „климат и енергетика“.

Добрата новина от СОР-24 беше, че въпросната декларация е била подкрепена само от представителите на 56 държави от близо 200 участвали в срещата, но лошата е, че позицията за „справедлив енергиен преход“ се поддържа от ЕК, с която ще трябва да бъде съгласуван българският Интегриран план „климат и енергетика“. Но пък предстоят нови европейски избори…